Suceveanul găsit și încarcerat la 23 de ani după ce ar fi comis o tentativă de omor, faptă pentru care a fost condamnat definitiv, și care a obținut rejudecarea dosarului și punerea în libertate, sub control judiciar, fapt rar întâlnit în sistemul judiciar românesc, va încerca să convingă judecătorii prin mai multe argumente că nu a fost un fugar de pușcărie, ci un cetățean cu o nouă identitate dobândită legal, care nu știa că acel mandat pe numele său mai este valabil.
Dosarul tentativei de omor din 1999 se va rejudeca la Tribunalul Suceava, de la faza de cameră preliminară.
Cazul este și rămâne așadar unul de scenariu de film de la un capăt la altul. Cazul Dorel Țigănescu s-a dovedit a fi unul total atipic și după ce acesta a ajuns în România și a fost încarcerat.
Povestea începută din 1999 și departe de finalitate judiciară și azi
Reamintim pe scurt că, anul trecut, în luna octombrie, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale Suceava, în colaborare cu specialiști de la Biroul Național Interpol, aduceau în România și introduceau în penitenciar un sucevean condamnat definitiv pentru tentativă de omor tocmai din 2003, pentru o faptă din 1999.
Dorel Țigănescu, din Horodnic de Jos, a plecat din țară înainte de a fi condamnat pentru tentativă de omor și nu s-a mai știut nimic de el. La un moment dat s-au adunat date că se află de 20 de ani în Anglia, sub altă identitate.
În 1999, Dorel Țigănescu se afla acasă, la Horodnic de Jos, unde a participat la o discotecă ce a avut loc la căminul cultural.
Pe timp de noapte, mai mulți tineri au fost implicați într-o altercație. Din ancheta de la acea vreme s-a stabilit că Dorel Țigănescu i-a aplicat unui alt tânăr, S.S., din Sucevița, o lovitură de cuțit în zona abdominală. Victima a fost înjunghiată grav, suferind perforație de organe și având viața pusă în primejdie. Fapta a fost încadrată la tentativă de omor, în urma anchetei judiciariștilor de atunci și a unui procuror criminalist.
În iulie 2003, Dorel Țigănescu a fost condamnat definitiv de Tribunalul Suceava la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor. După emiterea mandatului condamnatul nu a fost însă de găsit. La vremea respectivă acesta a fost dat în urmărire. Ani în șir, fotografia cu chipul de copil al condamnatului a fost afișată pe site-ul Poliției Române, la secțiunea Urmăriți. S-au așteptat informații despre unde se află acesta, mulți ani fără nici un rezultat.
Inculpatul invocă dreptul la apărare în instanță
Revenim acum la prezent, cu Dorel Țigănescu adus în România, băgat direct în penitenciar acum câteva luni și eliberat acum câteva zile prin decizia Curții de Apel Suceava.
Dorel Țigănescu a fost reprezentat în instanță de Cabinetul de Avocat Iliescu Alexandru Elvir, care a reușit să convingă judecătorii că acesta nu a avut un proces echitabil, în sensul că nu s-a putut apăra.
Prin urmare, suceveanul a fost pus în libertate sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi județul Suceava și alte interdicții legate de părțile din dosar.
Susține că a nu a fost fugar și că a fost convins că dosarul său a fost închis
Cabinetul de Avocat Iliescu Alexandru Elvir a transmis succint care este poziția apărării în cazul lui Țigănescu.
Acesta susține că a avut o viață normală în Londra, cu loc stabil de muncă, având o familie cu 3 copii.
Acuzațiile de "identitate falsă" sunt respinse de acesta cu argumentul că a obținut o nouă identitate înregistrată la Home Office, încă de la momentul la care a obținut azil in Marea Britanie, identitate pe care o are și la acest moment.
Țigănescu susține că nu a știut că mai este acuzat de tentativă de omor. Asta mai ales după ce autoritățile din Marea Britanie au respins cererea de extrădare față de aspecte procedurale în anul 2010. Țigănescu a considerat atunci, în 2010, că este nevinovat și că totul s-a încheiat, având în vedere că autoritățile din țara de adopție nu au acceptat să îl extrădeze.
Era unul dintre cei mai vechi urmăriți general de pe lista Poliției Române
Respectăm punctul de vedere al acestuia, transmis prin Cabinetul de Avocat Iliescu Alexandru Elvir, însă trebuie să precizăm totuși câteva aspecte. Suceveanul a fost judecat în lipsă pentru că nu era în țară și nu a răspuns la nici o citație (fapt care se practică în sistemul judiciar, când inculpatul nu este de găsit sub nici o formă) iar poza de urmărit general, condamnat definitiv, a stat în toți acești ani pe site-ul Poliției Române. Apoi, numeroase publicații au scris despre cei mai vechi urmăriți general ai Poliției Române, iar numele Dorel Țigănescu apărea periodic prin presă. Așadar, pare puțin probabil ca acesta să nu fi știut că este condamnat în România.
Cu privire la acuzația efectivă de tentativă de omor, suceveanul își susține nevinovăția și spune că nu el a aplicat acele lovituri care îi puteau fi fatale celui înjunghiat. Rămâne de văzut ce ar putea aduce nou rejudecarea dosarului, care va presupune evident reaudierea tuturor, inclusiv a victimei tentativei de omor.