Polițiștii au continuat controalele în trafic în zona Moldovița-Vatra Moldoviței, acolo unde, pe 2 mai, în urma unei sesizări a activistului de mediu Daniel Bodnar, a fost confiscat un autotren care transporta o cantitate de peste 10 mc lemn buștean de proveniență ilegală.
Joi, 4 mai, în jurul orei 12:00, polițiștii de la Secția Rurală Vama au avut date cu privire la faptul că pe DJ 176, dinspre Moldovița spre Vatra Moldoviței se deplasează un autotren încărcat cu material lemnos care este probabil să nu fie din circuitul legal. În aplicația SUMAL nu figura un astfel de transport.
Lemnarii au avut și ei informația că sunt urmăriți iar autoutilitara a intrat în curtea unei societăți, unde s-a început descărcarea în grabă a materialului lemnos. Polițiștii au găsit patru bușteni descărcați și au solicitat celor de față reîncărcarea acestuia. Ulterior, vehiculul greu a fost condus sub escortă la depozitul ”Dragoșa” pentru efectuarea inventarierii silvice.
În urma inventarierii materialului lemnos s-a stabilit că în vehicul era transportată cantitatea de 14,29 mc lemn rotund rășinoase.
În timpul verificărilor, aproximativ la ora 12:40, pe aplicația SUMAL 2 a apărut ca fiind înregistrat și emis un aviz pentru transportul cantității de 14.04 mc lemn rotund rășinoase, deși până la acel moment acesta nu figura în aplicație, fără a fi înregistrat nici traseul de deplasare sau disponibile fotografii ale încărcăturii.
Polițiștii au constatat, fără dubiu, că avizul este emis ulterior și în fals, în disperare de cauză.
”Întreaga cantitate de material lemnos transportată a fost predată în custodia lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Vama iar autoutilitara a fost condusă la locația special amenajată a IPJ Suceava de pe raza localității Stroiești, unde a fost indisponibilizată”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de „transportul materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc fără documente specifice de transport”. Așadar, dosar penal și mijloc de transport ridicat în vederea confiscării.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
De remarcat că în ultima perioadă de timp au fost depistate și sancționate aspru multe transporturi ilegale de lemn. Zona Moldovița-Vatra Moldoviței este considerată una în care sunt multe tăieri ilegale și implicit și transporturi ale materialului lemnos care circulă pe piața neagră.
Schimbarea legislației, cea mai eficientă metodă de combatere a mafiei lemnului
În mod evident, cea mai eficientă metodă de a limita fenomenul ar fi schimbarea legislației iar activistul de mediu Daniel Bodnar spune că are semnale pozitive în acest sens.
Există un proiect trecut prin comisii și prin Senat care, dacă va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgat de Președintele României, va schimba încadrarea penală a transporturilor ilegale de lemn, la 5 mc în cazul lemnului rotund și 3 mc la cherestea. Acum, indiferent de esența lemnului, se întocmește dosar penal și să ridică mijlocul de transport doar când este vorba de peste 10 mc lemn transportat ilegal.
”Asta ar fi metoda cea mai eficientă de prevenire, afaceriștii nu ar mai avea curaj să riște să rămână fără camioane pentru aceste cantități mici de lemn. Împreună și cu ajutorul autorităților și a Statului Român putem limita cu adevărat fenomenul. Noi acum acționăm punctual, uneori avem dovezi clare ale ilegalităților, dar pentru rezultate mai vizibile este nevoie de schimbarea legislației și suntem încrezători că această schimbare se va face curând”, a transmis Daniel Bodnar.