Polițiștii suceveni de la Biroul Siguranță Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și cei de la structurile de ordine publică din mediul urban și rural sunt angrenate în următoarea perioadă, până la finele anului școlar 2022-2023, în acțiuni preventive în școli cu rolul de a informa în special elevii cu privire la consecințele (fizice, psihologice, juridice) faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. Deși nu au fost dese, sunt situații cu elevi care aveau asupra lor obiecte contondente la școală, inclusiv cuțite. Portul de obiecte periculoase se încadrează din punct de vedere al legii penale la infracțiune.
Având în vedere pericolul reprezentat de faptele de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, părinții sunt rugați să verifice ce obiecte achiziționează copiii/tinerii din mediul online, având în vedere că unele dintre acestea, deși sunt promovate în diverse jocuri/filme, pot face parte din categoria obiectelor periculoase.
Elevii sunt sfătuiți să nu poarte asupra lor obiecte periculoase care atrag răspundere penală și pot periclita vieți.
Polițiștii le cer elevilor să anunțe imediat un cadru didactic/ un adult când observă un coleg că are asupra lui obiecte din categoria celor periculoase.
Activitatea preventivă vizează, poate în primul rând, și profesorii care atunci când iau la cunoștință că un elev a introdus în unitatea de învățământ un obiect periculos, trebuie să sesizeze de urgență poliția prin intermediul 112 sau prin sesizare directă la subunitatea de poliție/polițistul în responsabilitatea căruia se află unitatea de învățământ.