Timp de 10 zile, în perioada 5 – 15 iunie 2023, la Fălticeni, se va desfăşura a XIII-a ediţie a Programului „Zilele Culturii Fălticenene”, o manifestare organizată de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, Primăria şi Consiliul Local Fălticeni şi Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina.
Pe 15 iunie 2011, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, Asociaţia „Fălticeni Cultural”, a organizat prima pomenire a personalităţilor fălticenene. De atunci, această zi importantă pentru noi, românii, ziua în care a încetat din viaţă Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu, s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură din urbea de pe Şomuz. Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiinţă români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraş, se numără scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeşu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de ştiinţă ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.
Spectacol gratuit al Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani
„Proiectul cultural al Asociației <Fălticeni Cultural> nu ar fi fost posibil de realizat timp de 12 ani dacă nu ar fi existat deschidere şi sprijin din partea unor oameni de afaceri locali şi al Primăriei Municipiului Fălticeni.
În acest an, Zilele Culturii Fălticenene includ, pe lângă activităţile tradiţionale, organizate în fiecare an pe 15 iunie de Asociaţia <Fălticeni Cultural> şi alte evenimente. Pe 9 iunie, în Anul <Ciprian Porumbescu>, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, va fi prezentată pelicula <Ciprian Porumbescu>, la Fălticeni urmând a fi prezent şi actorul Vlad Rădescu, Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni, cel care a interpretat rolul artistului.
Pe 10 iunie, pe scena amplasată în Piaţa <Nada Florilor> vom oferi fălticenenilor concertul extraordinar susţinut de Filarmonica <George Enescu> din Botoşani, spectacolul <Ceitrei tenori> – Andrei Apreotesei, Florin Guzgă şi Andrei Fermeşanu, recitalul sopranei Cristina Grigoraş şi Gala <10 pentru Fălticeni>, un proiect al Asociaţiei <Fălticeni Cultural>.
Timp de o săptămână avem şansa de a oferi fălticenenilor activităţi culturale fără a fi nevoiţi să suportăm în totalitate din bugetul local cheltuielile de organizare. Zilele Culturii Fălticenene contribuie şi la promovarea municipiului Fălticeni în ţară şi peste hotare, în această perioadă fiind prezente la Fălticeni delegaţii din Lituania, Italia şi Republica Moldova”, ne-a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.
Pe 10 iunie, Gala „10 pentru Fălticeni”
În seara zilei de sâmbătă, 10 iunie, în Piaţa „Nada Florilor” din Municipiul Fălticeni va avea loc a doua ediţie a Proiectului Gala „10 pentru Fălticeni”. Vor fi acordate premii la 10 categorii, nominalizările putând fi trimise până pe 3 iunie 2023, pentru următoarele categorii: Educaţie, Literatură, Sănătate, Arte vizuale, Muzică, Ecologie, Asistenţă socială şi umanitară, Jurnalism, Artă teatrală, Sport. „Dacă apreciezi activitatea unei persoane, asociaţii sau instituţii care se încadrează în categoriile menţionate mai sus, aşteptăm nominalizarea ta pe adresa asociatiafalticenicultural@yahoo.com. Îţi mulţumim că ne ajuţi să premiem valorile oraşului Fălticeni”, este mesajul preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.
Persoanele care trimit nominalizările pentru o categorie sau toate categoriile trebuie să facă şi o motivare, în câteva rânduri, a propunerii făcute. O persoană poate face una sau mai multe propuneri la aceeaşi categorie. Detalii despre Gala „10 pentru Fălticeni” se pot obţine la telefon 0743 102 992.
Gala de premiere va avea loc în cadrul concertului extraordinar susţinut de Filarmonica „George Enescu” din Botoşani, împreună cu cei trei tenori ieşeni – Andrei Apreotesei, Florin Guzgă şi Andrei Fermeşanu” şi soprana Cristina Grigoraş.
„Credem în potenţialul muzicii clasice, care depăşeşte graniţele unei simple activităţi agreabile de a influenţa în mod pozitiv publicul de toate vârstele, muzica de calitate făcând parte dintr-un stil de viaţă, motiv pentru care este oportun ca de <Zilele Culturii Fălticenene> să avem un eveniment care să încurajeze curiozitatea, creativitatea, descoperirea prin muzică. Prezenţa unei filarmonici renumite completează oferta de spectacole pe care le oferim fălticenenilor şi nu numai în cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, Târgului Mărului sau Festivalului obiceiurilor de Iarnă”, ne-a spus Alexandru Rădulescu, administratorul public al municipiului Fălticeni.
Slujbă de pomenire a marilor personalităţi fălticenene
În organizarea Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, luni, 5 iunie, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, va avea loc un recital cameral susţinut de Diana Jipa – vioară şi Ştefan Doniga – pian. Recitalul face parte din manifestarea culturală „Cantemir 300”.
Pe 15 iunie, ca în fiecare an, la Catedrala „Învierea Domnului” va avea loc slujba de pomenire a marilor personalităţi fălticenene oficiată de un sobor de preoţi, urmată de o ceremonie de depunere de jerbe de flori şi coroane la monumentele şi mormintele personalităţilor fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, la statuia scriitorului, nuvelistului şi romancierului Mihail Sadoveanu, din piaţa cu acelaşi nume, la bustul scriitorului şi omului politic român, membru titular al Academiei Române, Nicu Gane, din faţa colegiului cu acelaşi nume, şi la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.
Tot pe 15 iunie, va avea loc spectacolul de teatru pentru copii „Harap Alb”, la ora 12:00 şi spectacolul „O noapte furtunoasă”, la ora 17:00. Ambele reprezentaţii teatrale vor fi susţinute de actorii Ateneului Naţional din Iaşi.
Gala „Excelența în Educația din Mediul Rural”
Pe 15 iunie, de Ziua Culturii Fălticenene, Asociația „Fălticeni Cultural”organizează prima ediție a Galei de Premiere - Excelența în Educația din Mediul Rural. Evenimentul este dedicat comunelor din jurul municipiului Fălticeni.
„În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala. Tot 1 din 5 elevi nu reușește să ia nota 5 la Evaluarea Națională, de două ori mai mulți decât în mediul urban. Mai mult decât atât, 6 din 10 copii din mediul rural au dificultăți de scris și citit la finalul ciclului primar.
Cu toate acestea, există copii din mediul rural care au parte de o educație de calitate mulțumită unor profesori, învățători, educatori și consilieri școlari profesioniști. Acești profesioniști merită să iasă din anonimat, iar efortul, dăruirea și perseverența lor merită să fie recunoscute”, a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.