Elevii suceveni s-au întors cu un premiu II, o mențiune și patru premii speciale de la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească (limba și literatura română și religie), pentru elevii de gimnaziu, de la finele lunii trecute. Competiția a fost găzduită de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia.
Premiul II a fost adjudecat de eleva Acasandrei Maria, de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, îndrumată de prof. Zegrea Brîndușa și prof. Buta Irina.
Mențiune a obținut Bernicu Alessia Maria, de la aceeași unitate, coordonată de prof. Serhei Alina și prof. Buta Irina.
Cu premii speciale au fost recompensate: Pînzari Ana-Isabela, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, prof. Ancuța Nadia Gulei, prof. pr. Pascal Mitu; Morariu Ariana, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, prof. Ancuța Nadia Gulei, prof. pr. Pascal Mitu; Ciobanu Emilia Maria, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, prof. Silvia Forij, prof. Daniela Mirela Iliuță; Zaharia Eva Maria, clasa a VIII-a, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, prof. Gabriela Ilisei, prof. pr. Remus Justinian Cojocar.
Premierea
Sâmbătă, 29 aprilie 2023, au avut loc festivitatea de premiere și ceremonia de încheiere a olimpiadei.
Au luat parte la eveniment reprezentanți ai Ministerului Educației (ME), ai Patriarhiei Române, ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și ai autorităților județene și locale.
Au fost oferite din partea Ministerului Educației Naționale premiile I, II și III pentru cei 12 elevi ai claselor V-VIII care au completat podiumul fiecărui an de studiu. Premiile, constând în sume de bani, au fost oferite de către conf. univ. dr. Florina Achim.
Inspector școlar pentru religie, prof. Daniela Ceredeev (vicepreședinte în comisia națională), a înmânat mențiunile pentru tinerii clasați pe pozițiile următoare locurilor I-III, respectiv pentru 15% dintre elevii fiecărui an în parte. Au primit mențiuni 13 tineri din clasa a V-a, 10 elevi aparținători clasei a VI-a, 10 tineri din clasa a VII-a și, de asemenea, 10 elevi aflați în clasa a VIII-a.
Olimpiada are un generic bogat în semnificații „Frumuseţea sacră a lumii": Creația ca dar al iubirii divine (clasa a V-a); Eu și universul meu familial (clasa a VI-a); Omul în comuniune cu semenii și divinitatea (clasa a VII-a); Iubirea ca formă de comuniune și împlinire (clasa a VIII-a).