Deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au solicitat ministrului Muncii, Marius Budăi, să ia deciziile ce se impun pentru eliminarea inechităților și discrepanțelor din sistemul bugetar. Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au arătat că tema salarizării personalului bugetar este una mereu actuală și foarte complexă, iar inițiativa „unificării” legislației salarizării din sistemul public sub umbrela unor principii este una destul de dificilă, având în vedere că cadrul normativ în materie are peste un milion de destinatari, dar și foarte multe instituții care aplică dispozițiile legale.
„În sectorul bugetar se identifică o serie de discrepanțe salariale, unele apărute în urma aplicării legislației anterioare privind salarizarea personalului bugetar, iar altele identificate după data apariției Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ca urmare a modificărilor legislative succesive ale legislației, prin care unele categorii de personal au fost favorizate în raport cu celelalte categorii de personal din sectorul bugetar. Mai mult decât atât, o serie de discrepanțe au apărut și ca urmare a efectelor unor hotărâri judecătorești definitive, prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pe legislația anterioară”, i-au transmis cei doi deputați AUR ministrului Muncii. Aceștia au adăugat că în ultimii ani au fost adoptate mai multe legi și modificări la legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, care însă nu au adus o salarizare unitară și nici o simplificare a salarizării, dimpotrivă au creat discrepanțe și mai mari între bugetari, chiar și în cadrul acelorași categorii profesionale. „Explicația acestui fapt este simplă: legile respective nu s-au aplicat efectiv niciodată în ceea ce privește stabilirea salariilor, ci s-au aplicat doar dispozițiile tranzitorii din cadrul acestora ori sunt cazuri când sunt aplicabile tot vechile legi de salarizare, cu unele ajustări instituite prin includerea unor sporuri și adaosuri în baza salarială prin eliminarea lor ca elemente separate ale salariului”, au declarat Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu. Ei consideră că nu este normal să existe discrepanțe salariale mari între ministere sau chiar în cadrul aceluiași minister, cum nu este normal să existe discrepanțe salariale mari între autoritățile publice centrale și cele locale și chiar discrepanțe între salarizarea autorităților publice locale.
Deputații AUR de Suceava au mai precizat că în domeniul salarizării unitare există preocuparea ca raportul între salariul minim pe economie și cel mai mare salariu din sistemul bugetar să fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al președintelui României.
Ei consideră că discrepanțele salariale trebuie ajustate la un raport de 1 la 8 prin majorarea salariilor mici și trebuie eliminate inechitățile dintre bugetarii din aceeași categorie profesională ori care fac aceeași muncă sau o muncă similară.