Asociația Teona Ariana a organizat, în perioada 23-27 aprilie 2023, la Vama, o nouă tabără pentru copii cu autism, copii cu sindrom Down și părinții acestora. Tabăra Respiro s-a bucurat de suportul complet oferit de Mircea Mihai, de la Electroaxa, care a sponsorizat această tabără în totalitate,dar și decontribuția voluntarilor, care s-au implicat trup și suflet pentru a le oferi bucurie copiilor speciali.
Tabără a fost pentru copii, după cum ne-au spus organizatorii, un exercițiu de învățare, explorare, un progres pentru autonomia lor, o experiență de cunoaștere, interacțiune și socializare, acțiuni necesare pentru ei ca să se poată adapta la un mediu nou, ca să se descurce mai bine singuri. Părinții acestor copii au avut în tabără parteneri de dialog pentru suflet, pentru cunoaștere, pentru consiliere terapeutică și au fost îndrumați cum să procedeze în diverse situații, cum să continue terapia acasă.
Pentru rezultate în autonomia copiilor atipici, părintele se bazează pe terapeut și terapeutul are nevoie ca tot ce implementează în terapie cu copilul să fie susținut de părinte, dincolo de cabinet. De aceea, ghidajul părinților și explorarea într-un mediu nou sunt foarte utile pentru dezvoltarea copiilor speciali. Tabăra Respiro a fost bucurie, cântec (meloterapie), joacă (ludoterapie), descoperirea culorilor, formelor, texturilor în natură, în jocuri de dezvoltarea motricității fine și grosiere și de terapie de integrare senzorială.
O echipă care face minuni pentru semeni
Un exercițiu interesant de curaj și de gestionarea fricii de înălțime pentru copii, părinți și voluntari a fost traseul de tiroliană și aventura-parc. Emoție pură a fost și spectacolul susținut de copiii „cu minți aparte”, care s-au prezentat pe scenă, au impresionat prin interpretările lor la pian, prin mișcările din timpul dansului, dar și prin felul în care au cântat. Spectacolul a fost continuat cu recitaluri la chitară și voce, cu participarea unor părinți și voluntari.
La fel de intensă a fost emoția trăită și exprimată de copiii speciali-spectatori, cei care îi susțineau și îi aplaudau pe „artiști”. Tabăra Respiro dedicată copiilor cu autism, copiilor cu sindrom Down și părinților acestora s-a realizat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, Complexul de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie Blijdorp „O Nouă Viaţă” Suceava, CSEI Suceava, Asociația Drum Anevoios, Asociația Schitul Laura-Lavrentie. Organizatorii îi mulțumesc din inimă lui Mircea Mihai, de la Electroaxa, pentru sponsorizare.
Mulțumiri se îndreaptă și spre voluntarii care s-au dedicat complet pentru realizarea taberei: Agavriloai Elena, psiholog, DGASPC, studenți: Pîțu Eudochia, Prohoteanu Adina-Petronela, Strîmbu Daniel, Grigoraș Simina, Ghervan Ioana, Morari Virginia Ianz, Halip Delia, Dămian Roxana Maria, Pătraș Ana Ciprana, Catană Cătălina, Popovych Vlada, Bădelita Ana Maria, Lupu Constantin. Studenți Kineto: Chirilă Andreia, Polonic Daniela, Gemănar Mihaela, Bolohan Isabela, Bujdei Andreea, Blanariu Claudiu, Turtureanu Gabriela, Marica Florentina.
Mulțumiri pentru invitații care le-au vorbit părinților și copiilor din tabără, oameni deosebiți: Popescu Cătălin - preot, Tilihoi Eduart - pastor, Iacoboaia Alina Maria - formator, Agavriloai Elena – psiholog. Ca de fiecare dată, transportul participanților la tabără a fost asigurat de firma Tarsin.
Cum poți să oferi o săptămână de relaxare pentru un copil special
„Vă mulțumim pentru încredere. Nimic fără Dumnezeu! Pentru ca aceste tabere să continue, este nevoie de implicarea noastră, a tuturor”, transmit organizatorii. Donațiile se pot face către Asociația Teona Ariana Suceava, pentru ca și alți copii cu dizabilități să beneficieze de tabere și de terapii cu specialiști în domeniu: cont în lei: RO57 BACX 0000 0021 0940 3001; cont în euro: RO30 BACX 0000 0021 0940 3002, deschise a UNICREDIT BANK Suceava.
Pentru informații suplimentare, puteți apela cu încredere la telefon +40 754 510 167 sau e-mail ata.suceava@gmail.com. Contribuind la tabăra „Respiro”, puteți să „adoptați un copil altfel”, să îi oferiți o săptămână importantă pentru dezvoltarea lui.