Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 99 (8323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Inimă sănătoasă – creier sănătos

Creierul este atât de intim dependent de sângele din corp pentru hrănire și pentru întreținere, încât este irigat de circa 160.000 de kilometri de vase de sânge. Chiar dacă nu putem simți, în fiecare minut, inima pompează aproape 1 litru de sânge către creier, aceasta fiind singura modalitate pentru celulele creierului de a prelua toți nutrienții și oxigenul de care au nevoie. Suntem pe atât de bătrâni pe cât sunt arterele noastre – și pe cât sunt de bătrâne arterele creierului nostru, în mod special.

Este important să ne păstrăm vasele de sânge cât se poate de curate, ca o măsură eficientă de prevenire a îmbătrânirii creierului și a bolilor. Boala cardiovasculară este un factor de risc major pentru demență și mulți oameni nu își dau seama că în mare parte nu poate fi doar influențată, ci și prevenită. Există multe căi de a ne îngriji inimile și multe au de a face cu un stil de viață sănătos. De exemplu, putem să ne implicăm în activități fizice regulate ce ne ajută inima să rămână puternică, să urmăm o dietă bogată în legume, fructe, leguminoase și semințe integrale dense în nutrienți, să limităm consumul de produse animale și zahăr adăugat, cunoscute pentru afectarea metabolismului, pentru mărirea colesterolului și pentru obstrucționarea arterelor, să bem multă apă, să ne lăsăm de fumat și evităm pe cât posibil fumatul pasiv, iar dacă avem nevoie să pierdem în greutate, slăbim conform indicațiilor doctorului.

Inima nu doar pompează oxigen și nutrienți la creier, ci se dovedește că are un impact mult mai mare asupra îmbătrânirii decât s-a crezut vreodată. De fapt, inima ne ajută în secret să rămânem tineri atât din punct de vedere mintal, cât și fizic, în ciuda scurgerii timpului.

O serie de studii au arătat că atunci când șoarecilor mai bătrâni li s-a dat sânge de la omologii lor mai tineri a avut loc o nouă și impresionantă dezvoltare neuronală în centrii memoriei din creier. Acest lucru a îmbunătățit procesul de învățare, cel de memorare și rezistența la animalele mai vârstnice. Au fost obținute rezultate asemănătoare prin injectarea de sânge de la oameni tineri la animale bătrâne, sugerând că o doză de sânge ar putea fi elixirul tinereții, metodă care va avea în viitor un succes din ce în ce mai mare.

Aceste descoperiri au stimulat noi încercări de a obține o mai bună înțelegere cu privire la recent descoperita „reîntinerire a creierului”. În timp ce nu știm încă sigur cum și de ce apar aceste transformări, studiile inițiale indică faptul că ar putea fi implicate celulele stem. Celulele stem sunt „celule mamă". Ele sunt unice prin faptul că sunt capabile să se dezvolte în orice tip de celule din corp. Dată fiind această capacitate, ele sunt esențiale pentru repararea tuturor tipurilor de țesuturi – inclusiv țesutul creierului.

Aceste celule stem plutesc încontinuu în sistemul nostru circulator. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele lor stem sunt încă prezente în sânge, doar că încep să-și piardă din puteri. Acest lucru se întâmplă pentru că sângele nostru, pe lângă că deține celule stem prețioase, conține și proteine care sunt responsabile cu activarea lor. Aceste proteine din sânge – una în special denumită factor diferențiator de creștere GDF11 – devin mai puțin eficiente pe măsură ce înaintăm în vârstă, încetinind regenerarea celulelor și contribuind probabil la declinul memoriei și la deteriorarea neurologică.

Aceste descoperiri oferă o potențială strategie de întinerire. Este posibil ca reaprovizionarea acestor proteine cu sânge tânăr să acționeze ca un stimulent pentru sănătate, îmbunătățind în consecință șansa de apariție a noilor celule din creier. Studii clinice sunt în curs de desfășurare pentru a testa dacă sângele de la donatori tineri poate într-adevăr să dea înapoi ceasul oamenilor mai bătrâni. Între timp, există totuși unele întrebări presante care însoțesc aceste experimente. Chiar este necesar să facem efortul de a avea o transfuzie de sânge pentru a ne păstra sănătatea creierului? Nu ar fi cel mai bine, în primul rând, să ne încetinim sângele de la a îmbătrâni?

Un lucru este clar. Proteinele care abundă în sângele tânăr – esențiale pentru a restabili vigoarea unui creier îmbătrânit – sunt influențate de mai mulți factori, printre care se numără, desigur, dieta noastră. Se consideră că mai mulți nutrienți măresc puterea acestor proteine revitalizante. Printre aceștia se numără flavonoidele din fructe și din legume; antioxidanții ca vitaminele C și E, care se găsesc și în fructe, în legume și în semințe; un număr de alte vitamine, în special vitamina D, care se găsește în peștele gras, în ouă și în lapte; vitamina K, care se găsește din abundență în organe, în alimentele din soia fermentate și în verdețuri, ca frunzele de păpădie.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inimă sănătoasă – creier sănătos.
 Vizualizări articol: 1925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Inimă sănătoasă – creier sănătos5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei