În perioada 7 aprilie - 4 iunie 2023, la Muzeul Național al Bucovinei sunt expuse lucrările de artă ale maestrului Horea Paștina, pictor și profesor universitar la Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul expoziției personale de pictură ,,Auzului meu vei da bucurie”. Am fost plăcut surprinsă atunci când am auzit această veste, arta acestuia fiindu-mi cunoscută încă din perioada liceului, datorită caracterului ei pur și totodată sofisticat. Din perspectiva unei persoane tinere, care mereu a admirat artiștii ce lasă forma și lumina să vorbească pentru ,,eul” lor creator, precum geniul Brâncuși, pot afirma că picturile lui Horea Paștina ating sufletul omului care se află în căutarea armoniei.
Acesta modelează prin creion și pensulă dimensiuni plastice sublime, compozițiile sale având la bază geometria sacră. Opera sa este profund legată de religie, iar prin fiecare tușă de culoare parcă transmite ,,Există Dumnezeu. El este pretutindeni căci El este Lumina”.
Plimbându-mă printre picturi și admirându-le în Galeria cu Bolți a muzeului, printre care ,,Treime”, ,,Marea” sau ,,Trandafiri”, am constatat faptul că finețea executării lucrărilor îmi calma mintea, îmi lumina gândurile și îmi oferea senzația de familiaritate. Atunci am știut că asta este ceea ce artistul Horea Paștina dorește să transmită prin arta sa. La fel ca 2 zile petrecute alături de persoanele iubite, ca 10 minute petrecute vara în liniștea naturii, ca o rugăciune spusă la ceas de seară. Artistul îți oferă un moment de conștientizare a faptului că ești un spirit ce doar experimentează viața de om. Că acest univers este bine plănuit, exact ca în formele geometrice reprezentate pe pânză, iar că scopul ființei umane este cel de a se bucura de toată frumusețea ce i-a fost oferită.
Totodată, arta sa îți induce o stare de reverie, ca și cum fiecare pictură este realizată din amintirile unui vis divin pe care ,,Răsăritul cel de Sus’’ i l-a trimis. Astfel, pictura artistului îți inundă mintea cu gânduri senine, ochii cu valuri de lumină subtile și plămânii cu un aer de pace interioară, după cum menționează: ,,Argint e pe ape și aur în aer”.
“Lucrarea pictorului nu este ținta, ci calea – un mijloc de a aduce laudă rânduielii vieţii, vieţii în rânduială. Este necesară o apropiere cuviincioasă, astfel încât tu şi eu, necesari unul altuia, să ne păstrăm identitatea. Fără a privi lucrurile în mod rece, neutru, indiferent, caut să le pun pe ele în valoare. Aşa mi se pare firesc: să nu fac ceva în care să vorbesc despre mine. Important este cât eşti de dăruit, cât poţi să te concentrezi şi cât poţi să înţelegi din ceea ce vezi. Şi să nu vrei să fii altfel sau altceva decât eşti.” - Horea Paștina
Rusu Alexandra-Roxana
Comunicare și Relații Publice
An II