Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 98 (8322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În perioada 18-28 mai

Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023 – 64 de evenimente, 20 de teatre și participanți din 6 țări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare eveniment cultural de primăvară din nordul Moldovei, devenit deja tradiție la Suceava - Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023, se va desfășura în perioada 18-28 mai, iar tema propusă anul acesta este: PACE.

Evenimentul se află la cea de-a VII-a ediție și este organizat de Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, fiind o sărbătoare însemnată a artelor spectacolului prin care este promovată și susținută creativitatea artistică din România și nu numai.

Festivalul de la Suceava - proiect finanțat de Ministerul Culturii, vineîn întâmpinarea publicului sucevean cu spectacole pe scenă și în aer liber, conferințe cu invitați de excepție, spectacole pentru copii, comedii, spectacole muzicale, expoziții și instalații, spectacole clasice, concerte, lansări de carte.

Spectatorii se vor bucura de 64 de evenimente, organizate în zeci de locații, inclusiv în aer liber, în Suceava și nu numai, de prezența a 20 de teatre din țară și de peste hotare, dar și invitați de seamă din șase țări.

„Sperăm ca prin intermediul ediției de anul acesta a Zilelor Teatrului Matei Vișniec să trăim împreună fascinația scenei, emoția și pasiunea actului artistic.

Invitatul special al Zilelor Teatrului Matei Vișniec este, ca în fiecare an, dramaturgul Matei Vișniec. Actorii teatrului sucevean vor deschide oficial festivalul cu premiera spectacolului <Livada>, după A.P. Cehov, în regia lui Slava Sambriș.

Considerăm că în plin război este important să discutăm despre pace, despre raţiune, despre cum continentul european poate găsi drumul spre depăşirea adversităţilor, a urii şi a vărsării de sânge”, a spus managerul Teatrului ”Matei Vișniec” Suceava, Angela Zarojanu, la conferința de prezentare a evenimentului.

Festivalul Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec”se desfășoară în numeroase și inedite spații atât în Suceava, cât și la Rădăuți; pe lângă cele cinci spații ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava – rondul din fața teatrului, foaier, scenă, spațiul expozițional și bibliotecă - spectatorii suceveni se vor putea bucura de evenimentele din cadrul festivalului în următoarele spații: Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă”, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, Sinagoga Gah, Ferma de Artă de la Liteni, Auditorium Joseph Schmidt - Universitatea „Ștefan cel Mare”, Lectoratele Francez și Italian ale Universității „Ștefan cel Mare”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Biserica Nașterea Maicii Domnului, Equestrian Dreams Mitocu Dragomirnei, Art Rock Caffe, Parcul de agrement Tătărași, Parcul Central, Casa de Cultură Rădăuți și Templul Mare Evreiesc Rădăuți.

Cei mai mici dintre spectatori sunt invitați cu bucurie la spectacolele pentru copii care se vor juca atât în aer liber, în Parcul de Agrement Tătărași, cât și pe scena teatrului sucevean: „Soacra cu trei nurori” – Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani și „Uriașul egoist” – Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

 

„Pace” – conferință moderată de Matei Vișniec

Conferința PACE programată în data de 20 mai, la ora 11:00, este un eveniment central al festivalului, ce va fi moderat de invitatul special Matei Vișniec și la care vor participa critici de teatru, directori ai instituțiilor teatrale, scriitori și regizori de renume, atât din țară, cât și din străinătate.

„Pace justă, proces de pace, negocieri de pace, conferinţă de pace, simbol de pace… Nenumărate formule şi sintagme au în componenţa lor acest cuvânt, pace, pe cât de clar pe atât de complex, pe cât de magic pe atât de labirintic. Şi Europa, în forma sa de astăzi, structurată ca o uniune în jurul unor valori solide, este o expresie a păcii, a dezideratului de pace. Iată încă un motiv pentru care merită să reflectăm împreună, în cadrul acestui festival, la ceea ce pot face artiştii pentru ca între oameni să se poată crea legături de încredere de natură să favorizeze pacea”, spune Matei Vișniec, care va fi prezent la Suceava pe durata întregului festival.

 

Invitați de seamă ai festivalului, din țară și din străinătate

Nume importante ale culturii teatrale românești vor face parte dintre invitații de onoare ai festivalului: Constantin Chiriac, Dragoș Buhagiar, Călin Ciobotari, Oltița Cîntec, Doina Papp, Claudiu Groza, Mihaela Michailov, Radu Apostol, Radu Nica, Katia Pascariu, Ovidiu Caița, Radu Nichifor, Doru Mareș, Carmen Mihalache, Aurelian Bălăiță, Antonella Cornici, Tamara Constantinescu, George Ivașcu, Dan Cristian Turturică, Ioan Cristescu.

De asemenea, vor fi prezenți în cadrul festivalului de anul acesta invitați de seamă din străinătate precum: Alain Timár – director al Teatrului des Halles din Agivnon, orașul gazdă al celui mai important festival de teatru din Europa, Bruno Mazzoni - traducător, Irina Wolf – critic de teatru din Austria, Petru Hadârcă – director al Teatrului „Mihai Eminescu” Chișinău, Alexandru Grecu – director al Teatrului Satiricus „I.Luca Cargiale” Chișinău,  Slava Sambriș – director artistic al Teatrului Republican „Luceafărul” Chișinău, Republica Moldova.

Personalitate marcantă a domeniului teatral românesc, Constantin Chiriac, președinte al FITS și director al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, va susține în data de 25 mai, la ora 11:30, conferința Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) – model de dezvoltare durabilă.

Festivalul Zilele Teatrului Matei Vișniec aduce în atenția publicului importante lansări de carte, dintre care menționăm: volumul „Români deportați în ghețurile Siberiei. Mărturii” de Dan Cristian Turturică, președinte al Televiziunii Române, precum și volumul apărut la editura Frank & Time din Berlin-„Teatrul românesc în secolul 21”, de Irina Wolf, critic de teatru stabilit în Austria.

SpectacolulPlugarul și Moartea după Johannes von Tepl, regia Silviu Purcărete, va fi o prezență deosebită în festivalul de la Suceava, deoarece este unul dintre cele mai apreciate spectacole ale Teatrului Național ”V. Alecsandri” Iași, iar în cadrul Galei UNITER 2022 a fost desemnat cel mai bun spectacol.

Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu va fi prezent în cadrul festivalului cu spectacolul „Spectatorul condamnat la moarte” de Matei Vișniec, regia Antonella Cornici, care ne aduce în prim-plan nume importante din lumea teatrului românesc, renumiții și îndrăgiții actori Marius Manole și Carmen Tănase.

Un alt nume sonor din teatrul românesc esteKatia Pascariu, actrița care joacă în spectacolul „Toată liniștea din lume”, producție a Centrului Educațional Replika. Katia este, de asemenea, foarte apreciată și pentru rolul principal din multi-premiatul film Babardeală cu bucluc sau porno balamuc și a fost nominalizată de The New York Times printre cei mai buni actori ai anului 2021, alături de Denzel Washington, Joaquin Phoenix, Kristen Stewart și alții.

 

Actori din zonele de război din Ucraina, invitați să joace la Suceava

Invitații speciali ai festivalului sunt actorii Teatrului Național Dramatic ”M. Shchepkin” din Sumy și vin din Ucraina, o țară care trece printr-o situație incredibil de grea și ne vor prezenta spectacolul „Breaking our souls”, în regia lui Radu Ghilaș.

„Alături de Ucraina, vor fi prezenți în festival invitați de seamă din alte 4 țări din străinătate: Franța, Italia, Austria și Republica Moldova, vor participa 20 de teatre, dintre care 3 trupe de teatru pentru tineret, iar spectatorii suceveni se vor bucura de 64 de evenimente: comedii, povești, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, lansări de carte, concerte, expoziții de fotografie, pictură și desene, instalații audio-vizuale, conferințe și workshopuri, care se vor întâmpla pe parcursul a 11 zile, timp în care vă invităm să fiți alături de noi și să vă bucurați de teatru și de artă”, au transmis reprezentanții teatrului sucevean, care au pus mult suflet și timp în organizarea evenimentului cultural.

 

Abonamente pentru Festival, cu o reducere de aproape 50%

Pentru a veni în întâmpinarea pasionaților de teatru, care nu vor să rateze nici un spectacol, teatrul sucevean pune deja în vânzare abonamente pentru festival, cu prețul de 380 lei. Acesta include accesul la 14 spectacole de teatru. Astfel, prin achiziționarea unui abonament, spectatorii beneficiază de o reducere foarte atractivă, de la 710 lei la 380 lei. Numărul abonamentelor este limitat la 60. „Cunoaștem interesul sucevenilor pentru spectacolele de teatru și venim cu prețuri realiste și atractive. Pentru că există numeroase categorii de spectacole și prețurile diferă de la unul la altul. De exemplu, premiera spectacolului Livada, după A.P. Cehov, cu care deschidem Festivalul, pe 18 mai, are preț unic de 70 de lei. Spectacolele de teatru din cadrul festivalului sunt organizate pe două categorii. Prima categorie, cu preț de 70 de lei pentru adulți, 30 de lei pentru elevi, studenți pensionari, sunt spectacole de la teatre naționale sau foarte importante, cu actori valoroși. Din a doua categorie sunt spectacole invitate la care prețul pornește de la 40 de lei de adult, 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Mai avem și spectacolele de teatru pentru copii, cu 20 de lei preț unic sau chiar și cu intrare liberă, iar pentru concerte tariful este de 40 de lei la adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari”, a explicat Alina Mihăescu, director Spectacole, Programe și Proiecteîn cadrul TMMVS, care i-a îndemnat pe cei dornici să vadă cât mai multe spectacole să cumpere abonamentele cât sunt încă disponibile, ori să își cumpere bilete la spectacolele dorite, de pe platforma blt.ro sau de la casieria teatrului, care va funcționa cu program extins, rezervările nefiind valabile pentru evenimentele din cadrul festivalului.

Participanți: Teatrul Național Dramatic ”M. Shchepkin” Sumy - Ucraina, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Asociația Pro Teatru Zalău, Centrul Educațional Replika București, Asociația Aniteatru Brașov, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău, Magic Puppet Cluj-Napoca, Teatrul Republican „Luceafărul” Chișinău, Teatrul ”Maria Filotti” Brăila, Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul ”Tudor Vianu” Giurgiu, Teatrul Studențesc Fabulinus Suceava, Asociația Un concept Luna, Trupa de teatru pentru tineret Gong Roman, The Knockers – Trupa de teatru a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, Școala de teatru DreamBoutique București, Constantin Chiriac, Călin Ciobotari, Oltița Cîntec, Irina Wolf, Dan Cristian Turturică, Doina Papp, Alain Timár, Bruno Mazzoni, Nightlosers, Dino Massa, Silvan Stâncel Trio Alba Iulia, Doina Lavric Parghel, Sebastian Rațiu, Mihai Nistor, Andrei Cozlac, Alianța Franceză Suceava.

Organizatori: Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava, Ministerul Culturii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023 – 64 de evenimente, 20 de teatre și participanți din 6 țări.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zilele Teatrului Matei Vișniec 2023 – 64 de evenimente, 20 de teatre și participanți din 6 țări0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei