Stând cu ochii doar pe tabletă sau telefon smart, românul preia ”de-a gata” informațiile și gândurile (bune sau rele) de la alții. Acceptă în cea mai mare parte rezultatul imaginației și gândirea altuia și renunță la cele proprii (unii nici nu le-au avut vreodată!). Voi fi întrebat de ce este atât de grav că ne lipsește imaginația tot mai mult? Consider că imaginația oamenilor în general și a celor cu coeficient ridicat de inteligență în special este unul din motoarele dezvoltării societății umane de la începutul istoriei. Oamenii și-au imaginat că zboară, iar cei mai dotați intelectual și tehnic au căutat soluții și au îndeplinit visul tuturor legat de zbor.
Oamenii și-au imaginat uneltele care să-i ajute în muncă, au visat o societate mai dreaptă, în care fiecare să urmărească realizarea ”fericirii”, cum spune Constituția americană. Și-au imaginat și au recreat frumosul în literatură, arte plastice, teatru, cinematografie etc. Imaginația a fost prezentă în toate domeniile vieții umane! Frumosul, utilul, plăcutul au avut ca început imaginarea lor în mentalul colectiv și, mai ales, în viziunea celor mai inteligenți din societate.
Avalanșa de informații (unii stau ore întregi pe telefon și înghit știri continuu) ne face să gândim tot mai puțin și să ne imaginăm rar lucruri noi. Ne barbarizăm (oare există termenul?), suntem dependenți și manipulați constant de ”imaginația” fără scrupule a altora ce câștigă imens din lenea noastră în gândire și visare. În timp, mulți devin din victimele mesajelor interesate ale altora promotori (trompete) în mod inconștient. Și sunt foarte vocali, având în spate informații publice apărute în cantități imense. Pe care este ”obligatoriu” să le crezi.
Din imaginație și visare, omul (pe toată planeta) s-a refugiat în acceptarea unei realități construite de alții. Efectele sunt dezastroase, deși nu se observă imediat! Alienarea și ulterior manipularea și transformarea în ”sclavi” nu se manifestă repede. Să luăm câteva exemple pentru a fi convingători. Exemple ce demonstrează că depindem de scenariile scrise de alții.
Lipsa de implicare în viața publică (în Atena antică cei care refuzau implicarea erau numiți idioți – nu-i valabil și acum?) este rodul unei manipulări grosolane ce a răspândit scenariul că ”nu se poate schimba nimic” și ”toți sunt la fel”. Cine are interesul să participe câți mai puțini la vot? Fără comentarii!
Lipsa performanțelor guvernamentale este justificată de un alt scenariu ce susține că ”alții hotărăsc pentru noi” și că ”noi nu avem nici o putere”. De ”datul în gropi” nu găsim nici un vinovat în România (Klaus dixit), rezultând că guvernarea este ”foarte bună” (același autor ne-a comunicat). Aici, interesul celor de la putere este evident, dar și altitudinea celor de ”afară” ce sunt mulțumiți de o conducere politică supusă și care nu cere nimic. Câtă deosebire față de Polonia și Ungaria?!
Oare nu ne putem imagina o politică de țară în toate domeniile care să pună România pe locul ce-l merită în lume? De la imaginarea unor acțiuni diplomatice active (unul din domeniile pe care le ratăm în rafală) până la dezvoltarea sistemelor de irigații s-ar putea manifesta inteligența românească. Și ar putea prelua din scenariile servite de ”alții” (ce reprezintă interesul lor în primul rând) elementele care ne folosesc ca națiune.
Să ne imaginăm care este interesul nostru și apoi să acționăm practic pentru transformarea visului în realitate. Ar fi o probă a inteligenței românești care nu ne lipsește. Trebuie doar promovată!!
Dan Strutinschi
p.s.1. Doctorii vor să propună o nouă lege a malpraxisului. Cei din justiție și-au aprobat prin lege statutul, salariul și condițiile de pensionare. La fel și cei din poliție și armată. Cred că cei din pușcărie trebuie să propună codul penal!!
p.s.2. S-a încălzit. Au apărut florile de primăvară și mai mulți cerșetori. Poliția verifică florarii. Pe cei care întind mâna îi protejează. De ce o fac?