Zeci de artiști, de toate vârstele, din mai multe zone folclorice ale țării, au urcat luni, 24 aprilie 2023, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, la deschiderea Caravanei „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a.
Inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, prezentatoarea spectacolului, a spus încă de la început: „Caravana folclorului a pornit de fiecare dată dintr-o școală. Anul acesta nu puteam să sărim această etapă, așa că am invitat Grădinița cu Program Normal Obcini din municipiul Suceava, pentru că acolo este un director foarte inimos, care face mult activități deosebite. Este vorba de doamna profesor Maria Todereanu”.
Cu costume special pregătite pentru acest spectacol, mai mulți copilași, cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, de la Grădinița Obcini, îndrumați de educatoarele Mihaela Diaconescu și Alexandra Blîndu (absolventă a Școlii Populare de Arte), în colaborare cu instructorii de dans Daria și Victor Vîrlan, au prezentat momente artistice aplaudate îndelung de public (dans și muzică).
„Este o reală plăcere să ne aflăm aici, în calitate de participanți, în acest proiect de succes. Îi mulțumim inițiatoarei acestui proiect, Mihaelei Bârsan, pentru că ne-a oferit această oportunitate. În acest an am introdus la grădinița noastră opționalul <Folclorul copiilor>. În cadrul acestui opțional, copiii s-au familiarizat cu tradiții, obiceiuri, dansuri populare și meșteșuguri”, a spus directoarea Maria Todereanu.
Sprijin necondiționat din partea primarului Ion Lungu
La eveniment a fost prezent și primarul Sucevei, Ion Lungu, care i-a sugerat Mihaelei Bârsan să aibă în vedere introducerea orașului Salcea în acest proiect, pentru că este o vatră folclorică deosebită, „iar părintele protopop Doru Budeanu se ocupă acolo de tradiții. Este și un cor foarte bun la biserică, adică avem baza solidă pentru a intra în acest proiect”. Ion Lungu le-a urat mult succes tuturor artiștilor care vor evolua în această săptămână în proiectul „10 pentru folclor”, asigurându-i pe organizatori de tot sprijinul. „Primăria Municipiului Suceava va fi în continuare alături de proiectul <10 pentru folclor>, va fi alături de toți copiii și artiștii talentați. Mult succes!”, a completat primarul Sucevei.
În 2023, 151 de opționale de folclor în școlile sucevene
La spectacolul de deschidere a participat și șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Grigore Bocanci, care a spus că el a sprijinit acest proiect încă din perioada în care era profesor la Școala Rădășeni și continuă să fie alături de tinerii talentați.
„Folclorul trebuie considerat un tezaur, de care poporul român a avut mereu nevoie, mai ales în perioadele grele ale istoriei. Și noi avem o datorie să promovăm, pe mai departe, folclorul. Dacă la primele ediții erau circa 40 de opționale de folclor în școlile din județ, acum, în 2023, am ajuns la 151 de opționale de folclor în școlile sucevene, 70 în învățământul primar și preșcolar, 50 la gimnaziu și 31 la liceu”, a spus prof. Grigore Bocanci.
Inspectorul școlar pentru Arte, Loredana Ceică, a precizat la rândul său că în spatele acestui proiect „10 pentru folclor” sunt mulți oameni care muncesc, nu doar cei zece de pe afiș, în organizarea caravanei fiind implicați mult mai mulți oameni, mulți invitați, pentru că doar așa proiectul a crescut de la ediție la ediție.
Profesionalism
Invitat pe scenă în deschiderea spectacolului, Niculai Barbă - vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava - a apreciat efortul făcut pentru acest proiect de artiștii Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, manager Sorin Filip, care s-au pregătit foarte bine, au repetat mult pentru că toți artiștii invitați vor cânta live câte două piese cu Orchestra Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” și a fost nevoie de repetat partiturile: „Ansamblul sucevean demonstrează, încă o dată, că poate să răspundă oricăror provocări”.
În sala de spectacol s-au mai aflat directorul Teatrului „Matei Vișniec” Suceava, Angela Zarojanu, consilierul județean Amedeia Vițega, directorul Școlii Populare de Arte, prof. Ion Băițan, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, părintele protopop Doru Budeanu, preotul din Chilișeni, Ciprian Păstrăv, etc.
Regal muzical
Sub deviza: „Susținem introducerea folclorului ca obiect de studiu opțional în școlile din județul Suceava”, vă reamintim că o echipă de artiști profesioniști a pornit din nou caravana folclorului prin localități sucevene, luni, la Suceava, având loc primul spectacol. Tot luni, caravana folclorului a ajuns și la Bălăceana. Cei 10 din acest an sunt: Mihai Cotos, Ancuța Corlățan, Ciprian Pop, Costinel Leonte, Mihaela Bârsan, Loredana Ceică, Leonard Zamă, Constantin Bahrin, Maria Luiza Mih și părintele Mihai Cobziuc.
Participă Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, manager Sorin Filip, Grigore Gherman, Beatrice Băndoiu, Ovidiu Homorodean, Loredana Streche, Bogdan Toma, Oana Bozga Pintea, Daniel Pop, Fetele din Botoșani, Cristi și Mihai Tănase, Cătălina Tereza Alexa, Grupul Vocal Instrumental „Ai lui Ștefan, noi oșteni” din Vicovu de Sus etc.
Caravana continuă marți la Sadova și Fundu Moldovei
Marți, 25 aprilie, gazde sunt iubitorii de folclor și copiii din Sadova (ora 13:00) și Fundu Moldovei (ora 18:00). Miercuri, 26 aprilie, Caravana „10 pentru folclor” va ajunge la Fântâna Mare (ora 10:00) și Forăști (ora 15:30), joi, la Bunești (ora 13:00) și Pătrăuți (ora18:00), și vineri, la finalul „călătoriei folclorice”, la Stroiești (ora 13:00) și Ciprian Porumbescu (ora 17:00).
Proiectul „10 pentru folclor”, ediția a VIII-a, este organizat de Primăria Municipiului Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Asociația „10 pentru folclor”, având ca parteneri: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Tradițional TV, primăriile din Bălăceana, Sadova, Fundu Moldovei, Fântâna Mare, Forăști, Bunești, Pătrăuți, Stroiești și Ciprian Porumbescu. Evenimentul este sponsorizat de Fly Music Bosanci, Cofetăriile Ambianța, Restaurant Casa Negru, Ritmic Ilișești, Beauty Gold by Angi Nascu, I.C Beauty Lounge și Matteo Rustic Construct.