Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 25 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 94 (8318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În instanță

Radu Obreja și Florin Valy Finiș, doi foști șefi la Permise și Înmatriculări, trimiși în judecată într-un alt dosar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Comisarul-șef Radu Obreja, dar și comisarul-șef Florin Valy Finiș, ambii foști șefi ai Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, au fost trimiși în judecată într-un nou dosar penal, al cincilea care are legătură cu șpăgile care se dădeau aici. Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, alături de alți 26 de inculpați, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 50 de candidați, în cursul anului 2020. Procurorii au explicat că acest dosar a fost disjuns pentru că în cauză sunt implicate foarte multe persoane.

Iată cine sunt persoanele de la Permise și Înmatriculări trimise în judecată și faptele pentru care vor fi judecate:

Radu Obreja:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită în formă continuată.

Florin Valy Finiș:

-luare de mită.

Gheorghe Ionel Perijoc:

- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la luare de mită în formă continuată.

Marius Ioan Boaru, Tudor Marius Mihăilă, Leon Ionuț Mihăiescu:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită în formă continuată.

Nicolae Cezar Macoviciuc:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită în formă continuată,
- spălarea banilor în formă continuată.

Paul Alexandru Butnariu:

-luare de mită.
Celelalte 20 de persoane trimise în judecată sunt administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto sau intermediari, iar ei vor răspunde pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, dare de mită, complicitate la luare de mită, comise în formă simplă și continuată. Mai trebuie spus că doi intermediari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA.

”În cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la luare de mită. În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv doi ani și doi ani și patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”, se arată într-un comunicat al DNA

 

Cum funcționa totul. Șpăgile primite variau între 100 lei și 4.500 de euro

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar-șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, Radu Ionuț Obreja, împreună cu Gheorghe-Ionel Perijoc, ar fi constituit un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte și agenții examinatori trimiși în judecată în acesta dosar, dar și alți instructori auto și administratori de școli de șoferi, precum și persoane fără o calitate specială.
”S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele practice pentru obținerea permisului de conducere. Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Obreja Radu Ionuț, împreună cu ceilalți polițiști examinatori, ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 lei și 4.500 euro. În schimbul sumelor de bani menționate mai sus, inculpații care ar fi avut calitatea de examinatori ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaților, iar uneori, în funcție de situația concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârșirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului”, se menționează în comunicatul DNA Suceava.

În ceea ce-l privește pe Nicolae Cezar Macoviciuc, anchetatorii susțin că în perioada septembrie 2016 – iulie 2020, ar fi determinat mai multe persoane din anturajul său ”ca în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obținute în modalitatea de mai sus, să încheie acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziționat pe numele lor, dar pentru inculpatul Macoviciuc Nicolae Cezar, mai multe bunuri imobile (un teren, două imobile și un autoturism de lux)”.

Procurorii au mai anunțat că au indisponibilizat diferite sume de bani ridicate la percheziții de la Nicolae Cezar Macoviciuc, Marius Ioan Boaru, Leon Ionuț Mihăiescu, Tudor Marius Mihăilă și Paul Alexandru Butnariu. Mai exact, este vorba de 100.900 de euro, 350 de dolari americani, 1.800 de lire sterline și 48.800 de lei.
Procurorii DNA spun că în acest caz au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
De asemenea, au făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Obreja și Florin Valy Finiș, doi foști șefi la Permise și Înmatriculări, trimiși în judecată într-un alt dosar.
 Vizualizări articol: 1392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Radu Obreja și Florin Valy Finiș, doi foști șefi la Permise și Înmatriculări, trimiși în judecată într-un alt dosar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei