Cinema ”Modern” din municipiul Suceava (Teatrul Municipal ”Matei Vișniec”) va găzdui sâmbătă, 29 aprilie, două proiecții în premieră ale filmului artistic independent ”Experimentul Pitești”, de la orele 16.30 și 19.00, film care vorbește despre cel mai odios program din blocul comunist de reeducare prin tortură a celor care aveau o altă convingere politică sau religioasă decât cele agreate de regim. „Experimentul Pitești” regizat de Victoria Baltag este ultimul film de lungmetraj în care joacă marele actor Ion Caramitru. Alături de maestrul Caramitru joacă și un actor al Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Bogdan Amurăriței, absolvent al Facultății de Teatru ”Hyperion” din București, clasa maestrului Virgil Ogășanu, asistent Georgiana Saizescu și Liliana Pană și cu master la cunoscutul actor și regizor Dan Tudor. Rolul principal în film îl deține un actor ieșean care a făcut parte din echipa de start a Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Sergiu Moraru. Lungmetrajul are la bază povestea reală a unui torţionar, destinul unui tânăr care va ajunge, din studentul eminent la Drept, „călăul de la Piteşti”. Bogdan Amurăriței interpretează rolul Mișa Ivanov, prietenul din închisoare al lui Țurcanu (nr. Sergiu Moraru), personajul principal.
Proiecții de la 16.30 și 19.00
„Experimentul Pitești”, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, se lansează anul acesta, începând cu o serie de proiecții speciale, în scop caritabil. Asociația „Connections” și Asociația Creativ AS au făcut posibil ca „Experimentul Pitești” să fie urmărit și de publicul sucevean. Proiecția de gală a avut loc la Teatrul Național București (TNB) în data de 9 martie 2022 de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști și ziua în care Ion Caramitru, fost director al TNB, ar fi împlinit 80 de ani.
Pentru detalii și achiziționarea biletelor, doritorii pot apela la numerele de telefon 0722 500 970 / 0757 595 041. În perioada 24-29 aprilie, biletele sunt disponibile și la Casieria Cinematografului Modern. Acestea au valoare de donație către Asociația Connections România. Programul de sâmbătă, 29 aprilie, cuprinde 5-7 minute de introducere a organizatorilor evenimentului, un moment de poezie manifest, omagiu adus victimelor experimentului de la Pitești, al actorului Adrian Lepădatu, urmate de vizionarea filmului (o oră și 20 de minute) și o sesiune Q&A cu regizoarea Victoria Baltag și actorii Alin Stan și Adrian Lepădatu. Cercetarea pentru acest film istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor, creare și studiere a unor interviuri, pe o durată de peste 4 ani. Realizatorii apreciază că la mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. În distribuția filmului se mai regăsesc nume importante de actori precum Emil Coşeru, Doru Aftanasiu, Radu Ghilaş.