Pacienții care suferă de anumite boli cronice pot scăpa de listele de așteptare și pot beneficia gratuit de analize medicale și investigații (radiografii, RMN, ecografii, CT) în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării, atât în sistemul sanitar public, cât și în cel privat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă laboratoarele și clinicile respective au depășit „plafonul” alocat. Acest lucru este posibil prin programele Monitor, instituite din noiembrie 2020.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a declarat că este vorba despre analize medicale de laborator și investigații necesare pacienţilor, în vederea monitorizării afecţiunilor prevăzute pentru programele Monitor: pacienți diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, pacienți diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare și boli neurologice.
În lunile ianuarie și februarie 2023, în județul Suceava au beneficiat de aceste servicii de monitorizare 2.921 de pacienți, suma decontată suplimentar fiind în valoare de peste 1,5 milioane de lei. În ianuarie a.c. suma suplimentară decontată de CAS Suceava furnizorilor de servicii medicale a fost în valoare de 701.684 lei, adăugată la cea de 1.948.681 lei alocată inițial pentru investigații curente. În februarie suma suplimentară a fost de 808.260 lei, peste bugetul inițial alocat, de 2.027.958 lei.
Anda Sălăgean a precizat că sumele alocate lunar pentru aceste investigații suplimentează valoarea de contract a furnizorilor de servicii medicale paraclinice, care a crescut cu 36% - 40% față de bugetul alocat inițial pentru investigațiile curente.
În conformitate cu legislația în vigoare, pentru a facilita accesul la investigații medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu afecțiunile menționate anterior, precum și pentru prevenție, furnizorii de investigații paraclinice pot acorda investigațiile, chiar dacă depășesc valoarea de contract.
Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava a subliniat că medicul care face recomandarea pentru investigațiile necesare monitorizării afecțiunilor enumerate mai sus va întocmi bilet de trimitere distinct, menționând după caz: „Monitor 1” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital; „Monitor 2” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice; „Monitor 3” - pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat; „Monitor 4” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare; „Monitor 5” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli rare; „Monitor 6” - pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli neurologice și „Monitor 7” - dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cerebrovasculare. Asupra mențiunii medicul va aplica semnătura şi parafa.
Trimiterea poate fi făcută de medicul de familie, în limita competențelor, sau de medicul specialist. De exemplu, medicii de familie pot recomanda analize medicale sau ecografii, dar nu pot recomanda CT sau RMN, pe care le pot cere numai medicii specialiști, în funcție de caz. La laborator pacientul trebuie să anunțe că are trimitere pentru programul Monitor.
„Chiar dacă, în momentul solicitării investigaţiilor, furnizorul aflat în relaţie contractuală cu CAS a epuizat fondurile contractate, acesta va efectua investigaţiile paraclinice, iar acestea vor fi decontate ulterior, ca urmare a încheierii unui act adiţional de suplimentare a valorii de contract”, a precizat Anda Sălăgean.