O analiză a Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava cu privire la traficul de produse alimentare de origine animală și non-animală prin Vama Siret arată că s-a ajuns la cifra de 10.000 de transporturi auto trecute prin vamă și prin controlul inspectorilor sanitar-veterinari de la începutul acestui an.
Dintre aceste transporturi, 4.213 au fost furaje pentru animale, iar restul produse alimentare de origine non-animală, aici intrând cerealele, făina de grâu, soia și floarea-soarelui.
Undeva la 8.000 dintre aceste tiruri au descărcat pe teritoriul României, fără ca asta să însemne că toată marfa a fost pentru piața locală. De exemplu, cele mai multe descărcări s-au făcut în Constanța, în port, pentru transporturi continuate pe mare.
După cum a subliniat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, aceste cifre arată că a fost o medie de 100 de camioane pe zi care au fost verificate de inspectorii sanitar-veterinari din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, cu o cantitate medie transportată de 25 tone per camion. Traficul a rămas așadar ridicat în aceste luni.
Prin sondaj, inspectorii au luat probe din cereale și celelalte produse aduse din Ucraina, o concluzie generală fiind că problemele legate de calitate au fost rare și în general minore.
Totuși, activitatea de control rămâne una serioasă, spune Voloșeniuc, care a arătat că inclusiv la nivelul zilei de ieri erau 9 camioane blocate în frontieră pentru probleme legate de mărfuri amestecate în depozite.
DSVSA Suceava are în acest moment 18 inspectori sanitar-veterinari care asigură activitatea de monitorizare și control în PTF Siret, respectiv în Punctul de Intrare Feroviar de la Dornești. La Siret se asigură 3-4 inspectori pe schimb, iar la Dornești câte unul pe schimb.
La cerere, inspectorii se deplasează și în Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicovu de Sus.
Doctorul Voloșeniuc a precizat că în contextul unei intensificări a activității și la Vicovu de Sus va mai fi nevoie de număr suplimentar de inspectori sanitar-veterinari.
Aceste informații importante vin în contextul scandalului legat de cerealele care au venit din Ucraina și care, prin eliminarea taxelor vamale, au creat concurență neloială agricultorilor români. Adevărat este că alte sectoare locale au câștigat de pe urma aceste situații. De exemplu, cei cu afaceri în zootehnie și panificație au beneficiat de grâu la un preț mai scăzut, fapt care le-a asigurat un profit mai ridicat.