Sumele de bani uriașe decontate de autoritățile locale pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni au adus și numeroase suspiciuni de fraudă. În acest moment există mai multe dosare în lucru care vizează aceste aspecte. Mai exact, sunt patru dosare penale care vizează deconturile realizate în două orașe și două comune. Este vorba de Bălcăuți, unde s-au plătit anul trecut 505.160 de lei, Frătăuții Noi, unde deconturile au fost de 150.700 de lei, dar și la Siret, unde suma plătită a fost de 833.190 de lei, în timp ce la Rădăuți s-au plătit 4.983.510 lei (adică peste un milion de euro).
Deocamdată, cele patru dosare sunt ”in rem”, adică vizează fapte și nu persoane. Infracțiunile pentru care s-au deschis dosarele penale sunt delapidare, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în înscrisuri oficiale. Anul trecut, schema de ajutor era de 50 de lei/zi pentru cazare și 20 lei/zi pentru hrana fiecărui refugiat ucrainean.
După suspiciunile de fraudă care au apărut în unele județe din țară, inclusiv în județul Suceava, la Rădăuți, în legătură cu sume încasate nejustificat de persoane fizice pentru cazarea și masa refugiaților din Ucraina, Guvernul a modificat, în 13 aprilie a.c., prin ordonanță de urgență, modalitatea de acordare a acestor bani. Noul act normativ stabilește posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare ca sprijin pentru refugiații din Ucraina, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea pe teritoriul României. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor respective urmează să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern. În viitorul act normativ se va avea în vedere ca suma forfetară să fie acordată numai dacă și în măsura în care beneficiarul face dovada încadrării în muncă, înscrierii minorilor la unități de învățământ etc., ca o formă de determinare a străinilor să contribuie participativ pe perioada cât se află pe teritoriul României. Potrivit datelor statistice extrase din REVISAL, doar 5.007 străini proveniți din zona de conflict armat din Ucraina sunt încadrați în muncă, aceasta în contextul în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă.
Sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârșitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.
În cazul cazării persoanelor în alte locații stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, sumele forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana și cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporțional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, decontarea urmând a se face din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi, după caz, din bugetul ISU.