Doi elevi din județ sunt autorii unei performanțe remarcabile la Olimpiada Națională de Biologie din acest an.
Teodor Cârloanță, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, și Marian Nicolay Ionescu, din clasa a X-a, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, s-au calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie care va avea loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, între 3 și 12 iulie 2023.
Rezultatele de top din cadrul competiției, urmate de punctajele de la proba de baraj, le-au permis celor doi accederea în lista scurtă, de 20 de elevi, pentru Internaționala din Dubai.
Faza națională a Olimpiadei de Biologie, care s-a desfășurat în perioada 10-14 aprilie, la Iași, a reunit 274 de elevi din toată țara.
La proba de selecție pentru lotul lărgit au participat 51 de elevi din clasele IX-XII care au obținut premii și mențiuni, 20 dintre ei fiind selectați în urma unui test din materia celor patru ani de liceu.
Marian Nicolay Ionescu: „Pentru mine, biologia este cea mai frumoasă și pură dintre științe”
Marian Nicolay Ionescu este în clasa a X-a, la Colegiul „Ștefan cel Mare” Suceava, profilul de Științe ale naturii, intensiv germană.
Adolescentul este la a doua participare consecutivă la Olimpiada Națională de Biologie, însă la prima selecție pentru lotul național.
Este pasionat de această disciplină, de acest domeniu, studiază fervent, iar pentru studiile superioare are în vedere facultatea de medicină.
„Deși problematica existenței depășește nivelul minții umane, ea a fost dintotdeauna dilema principală a fiecărui individ, stând, cu precădere, la baza științelor și filosofiei. Pentru mine, biologia este cea mai frumoasă și pură dintre științe întrucât abordează în mod direct nucleul existenței – viața. Așadar, în sens general, biologia este știința care se ocupă cu studiul originii, organizării și evoluției materiei vii, în toată complexitatea acesteia”, mărturisește elevul.
Cât despre competiția de la Iași, Marian Nicolay a povestit că nivelul de pregătire al participanților a fost unul notabil, competitivitatea de asemenea, iar volumul de materie a fost unul dens și complex.
Pentru cei doi elevi calificați în lotul lărgit, vor urma două săptămâni de pregătire la Cluj, la Facultatea de Biologie, alături de universitari și specialiști.
După această sesiune de pregătire, cei 20 de elevi vor trece printr-o nouă testare care-i va departaja pe cei patru elevi care vor reprezenta România în Dubai.
„Anul acesta selectarea în lotul național pentru participarea la olimpiada internațională o consider o oportunitate de a mă antrena pentru o olimpiada internațională, dar un succes cu un premiu internațional sunt conștient că abia anul viitor voi putea să iau în calcul”, a mai completat Marian Nicolay Ionescu.
Teodor Cârloanță: „Biologia mi-a schimbat viața”
Teodor Cârloanță, elev în clasa a XI-a, la matematică - informatică, la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, s-a calificat pentru al doilea an consecutiv în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie.
„Biologia este un domeniu care nu doar mi-a stârnit curiozitatea prin complexitatea ei, ci mi-a schimbat și viața. Rezultatul de anul acesta mi-a dat și mai multă încredere. Mulțumesc pe această cale doamnei profesoare Zancu Daniela, alături de care am aprofundat tainele biologiei, doamnei director Carp Dorina, întregului colectiv profesoral și, nu în ultimul rând, familiei care m-a încurajat și susținut”, spune Teodor.
În acest an, Teodor s-a calificat și la etapa națională a Olimpiadei Științele Pământului (biologie, geografie, fizică, chimie).