De acum celebra ciorbă rădăuțeană și-a căpătat locul potrivit și la nivel mondial. Taste Atlas a realizat un clasament al celor mai bune supe din întreaga lume în aprilie 2023, iar ciorba rădăuțeană a fost plasată pe locul 12 în „Top 100 cele mai bune supe din lume”. Primul loc în top este ocupat de Tonkotsu ramen (Japonia), cel de-al doilea, de Zurek (Polonia), iar cel de-al treilea, de Mercimek çorbası (Turcia). În clasament, au fost integrate și șase supe românești, iar ciorba rădăuțeană este de departe printre cele mai apreciate. Cu un punctaj de 4,6 din 5, ciorba rădăuțeană a plasat România pe locul 12, dar nu este singurul preparat din top.
”Ciorba rădăuțeană este o supă tradițională românească. Este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede. Supa este destul de acră datorită adaosului de suc de lămâie. În România, Ciorba Rădăuțeană este apreciată în special pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți de vindecare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”, au fost concluziile celor care au făcut topul.
Anul trecut, pe 14 aprilie, s-au împlinit 40 de ani de când a fost inventată această ciorbă. ”Mama” acestui produs este Cornelia Dumitrescu, care la vremea respectivă era bucătarul-șef al restaurantului ”Nordic” din Rădăuți, acum devenit restaurant ”Național”.
“Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită... La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, a povestit Cornelia Dumitrescu acum un an pentru ”Monitorul de Suceava”.
După ce a adaptat rețeta și a schimbat materia primă, înlocuind-o cu carne de pui, mai ieftină și mai ușor de procurat, a ieșit o delicatesă care e pe placul și celor mai sensibili la mâncare, devenind cea mai căutată ciorbă din meniurile restaurantelor românești, atât în țară, cât și peste hotare.
“Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, spunea, cu bucurie în glas, Cornelia Dumitrescu, acum în vârstă de 77 de ani, împliniți de curând, la final de ianuarie.
Renumele bucatelor preparate de bucătăresele Restaurantului Nordic, din Rădăuți, le-a adus deseori și oaspeți de seamă, pe lângă turiștii români și străini care le călcau pragul.
Uneori au fost chemate să gătească și să servească masa pe la mănăstiri (Putna, Sucevița etc.), unor delegații oficiale precum cea din mai 1975, când a avut loc vizita în România a reginei Juliana și a prințului Bernhard – familia regală olandeză, care a vizitat atât Bucovina, cât și Delta Dunării.
Altă dată, ciorba rădăuțeană i-a fost servită prim-ministrului din Israel, iar lui Ceaușescu i-a plăcut atât de mult că a cerut două porții.