Instanțele sucevene au emis un nou mandat de arestare, al șaptelea, în dosarul dealerilor de substanțe psihoactive în care principalul suspect este un elev de clasa a XII-a de la Colegiul ”Andronic Motrescu” din Rădăuți. Ionuț Lucian Mija, de 25 de ani, din Cluj-Napoca, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile din partea unui complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava. Inițial, el a fost plasat în arest la domiciliu de Tribunalul Suceava, măsură contestată însă de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava. Mija este cel care pe 15 decembrie 2022 i-a vândut lui Paul-Alexandru Colibaba, zis ”Paul”, adică elevul din Rădăuți, o cantitate de 3 kilograme de substanțe interzise. Suceveanul a fost prins după ce un echipaj de la Poliția municipiului Cluj a efectuat semnal de oprire unui BMW 530 D cu numere de Irlanda, dar cel de la volan nu a oprit. Puși în dificultate de mașina mult mai puternică, polițiștii au pierdut inițial urma BMW-ului, dar au intuit spre ce stradă secundară s-a îndreptat. Pe direcția spre aeroportul din Cluj, polițiștii au ajuns la BMW-ul care era oprit, cu doi tineri dați jos din mașină, dar care nu au apucat să fugă.
Au fost identificați Beniamin Emanuel Bodnar, zis ”Manu”, tânărul în vârstă de 19 ani de la volan, și pasagerul Paul-Alexandru Colibaba. Cei doi le-au spus polițiștilor că nu au oprit la semnal pentru că s-au speriat și au fost aparent foarte cooperanți. Inițial, în urma percheziției corporale și a percheziționării mașinii, cei doi tineri au fost ”curați”. La câțiva metri de autoturism, în zona unor paleți cu materiale de construcții, polițiștii au găsit un rucsac greu în care, printre altele, se aflau două pungi în care se aflau prafuri și granule.
În cele din urmă, cei doi au recunoscut că au cumpărat drogurile de la ”persoane necunoscute” din Cluj-Napoca.
În acest dosar sunt deja după gratii Paul-Alexandru Colibaba, zis ”Paul”, de 20 de ani, din Rădăuți, Răzvan Ionuț Berezovschi, zis ”Bubi”, de 22 de ani, din Dornești, Daniel Andrei Ieremiță, zis ”Titi”, de 18 ani, din Rădăuți, Raluca Sofronie, de 22 de ani, din Măneuți, Beniamin Emanuel Bodnar, zis ”Manu”, de 19 ani, din Rădăuți, și Nicolae Adrian Dumitrescu, zis ”Adi”, de 22 de ani, din Bădeuți. Față de aceștia s-a dispus și prelungirea măsurii arestării preventive cu 30 de zile, măsură care nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.
Marfa era vândută cu 200-250 de lei/gramul
Potrivit datelor de anchetă, gruparea a fost constituită de ”Paul”, ”Bubi” și ”Titi”, iar ulterior au aderat și ceilalți trei. Cel care făcea rost de marfă, de substanțele psihoactive vândute inclusiv multor elevi din zona Rădăuți, era Paul Alexandru Colibaba, de la diferite persoane de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Ceilalți membri ai grupării aveau rolul de a vinde acele substanțe către diverși clienți fideli, în mod individual sau, în situația în care nu mai dispuneau personal de astfel de substanțe, prin intermediul celorlalți membri, negociind în prealabil cu clienții prețul, ce includea comisionul propriu și cantitatea de substanțe. După ce marfa era vândută, fiecare membru remitea sumele de bani către Colibaba. Substanțele erau vândute cu un preț ce varia între 200 și 250 lei per gram, la care se adăuga și suma de 50 de lei pentru transport, dacă se impunea livrarea acesteia într-o localitatea mai îndepărtată de Rădăuți.
Anchetatorii susțin că ”Paul” avea rolul și de finanțator al celorlalți dealeri de astfel de substanțe, întrucât conform modalității de operare, după ce se aproviziona cu substanțele pihoactive, le preda fiecăruia dintre aceștia câte o cantitate mai mare de substanțe, fără însă a le percepe de la început întreg prețul pentru marfă, ci doar după ce aceasta era valorificată către clienții finali. Mai mult, dealerii își opreau doar comisionul propriu, iar diferența era folosită pentru achitarea mărfii achiziționată în avans de la Colibaba. Activitatea era una de amploare, aspect care rezultă din cuantumul datoriilor pe care membrii grupării le aveau către Colibaba.
Totul se derula după reguli stricte, ceilalți dealeri care cumpărau marfă de la acesta având la dispoziție o anumită perioadă în care trebuiau să-i achite sumele de bani pentru acele substanțe cu efect psihoactiv, fiind amenințați cu recuperarea lor forțată în cazul în care nu se achitau de datorii la timp.