Polițiștii suceveni au demarat campania de prevenire ”Sărbători în Siguranță” prin care încearcă să prevină în special furturile din locuințe. Un adevăr este că vârstnicii sunt în general cei mai vulnerabili la astfel de fapte și astfel se explică și de ce polițiștii au direcționat campania spre această categorie. Mulți vârstnici sunt vulnerabili pentru că locuiesc singuri, dar și din cauza problemelor de auz sau vedere ale unora din ei.
Polițiștii au discutat cu sucevenii despre faptul că adesea hoţii intră pe uşă sau fereastra lăsată deschisă. Mulți suceveni stau cu ușile la apartament deschise, iar asta este foarte periculos. Sunt hoți care chiar asta fac, încearcă intrarea, iar dacă este deschis pătrund pe hol și în câteva secunde pun mâna pe un bun de valoare și fug. De multe ori, în holul locuinței se află telefonul sau portofelul proprietarului.
Un alt mod de operare care vizează direct vârstnicii este pătrunderea în locuință sub pretextul cerșetoriei. Se pune apoi în aplicare un scenariu de distragere a atenției victimei, iar pasul următor este furtul.
În mediul urban, hoţii vizează locuințe din zonele intens populate, iar în mediul rural locuințe izolate.
Sucevenii au fost sfătuiți și cu privire la cum și cui dau drumul la interfon.
”Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc au cartelă de acces! Ceilalți nu au de ce să intre! Și nu ezitați să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră împreună cu dumneavoastră în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc”, este îndemnul Poliției.
Având în vedere apropierea sărbătorilor pascale, miercuri, 12 aprilie, între orele 10.00 – 15.00, Poliția municipiului Suceava a organizat o acțiune de acest gen, cu recomandări transmise verbal sau prin intermediul pliantelor.
La acțiunea organizată au participat 20 de polițiști care s-au deplasat în zonele aglomerate ale municipiului Suceava, piețe, mari magazine și stații principale de autobuz.
De asemenea, polițiștii au desfășurat activități cu sprijinul asociațiilor de locatari în mai multe blocuri și imobile, în special în zonele unde locuiesc persoane vârstnice, împărțind pliante.