Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 86 (8310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

Klaus Iohannis contestă constituționalitatea legii prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primește 20 de hectare la Stațiunea de Cercetări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale miercuri, 12 aprilie 2023, o sesizare de neconstituționalitate cu privire la legea prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților ar urma să primească 20 de hectare la Stațiunea de Cercetări din Suceava. Sesizarea de neconstituționalitate vizează „Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcționarea Academiei de Ştiințe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare”, inițiată de parlamentari PSD și PNL. Președinția României a transmis, miercuri, că pe 8 aprilie 2023, Parlamentul a transmis această lege președintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării. „Prin legea criticată se transmite un teren în suprafață de 20 hectare din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Științe Agricole şi Silvice - Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al municipiului Suceava, în vederea construirii Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților. Prin modul de adoptare și prin conținutul său normativ, aceasta contravine unor norme și principii constituționale, precum cele referitoare la calitatea și previzibilitatea legii, componente ale principiului legalității consacrat de art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție, principiului autonomiei locale reglementat de art. 120 din Constituție și regimului proprietății publice și garanțiilor sale, prevăzute de art. 135 și art. 136 din Constituție, pentru motivele expuse în cele ce urmează”, se arată în solicitarea președintelui României către Curtea Constituțională. Iohannis remarcă faptul că această lege încalcă prevederi din Constituție, care consacră caracterul de stat de drept al statului român şi principiul legalității prin lipsa fundamentării temeinice a legii criticate, aspect cu implicații directe asupra principiilor constituționale amintite.

În contestație se arată că în cazul acestei legi expunerea de motive cuprinde o pagină şi se limitează la a enunța obiectivul legii, respectiv construirea Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților, la a preciza că terenul ales este „cea mai bună soluție identificată de autoritățile locale”, fiind apoi enumerate 11 obiective ce vor intra în componența centrului. „Pe de altă parte, nu este explicat de ce, în vederea realizării scopului declarat al legii criticate, este absolut necesar a fi afectat patrimoniul unei unități de cercetare-dezvoltare ce face parte din sistemul național de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol, prin transferul unei suprafețe de 20 de ha de teren ce, în prezent, potrivit Legii nr. 45/2009, este indispensabil activității de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic vegetal şi animal”, se precizează în sesizarea transmisă de Klaus Iohannis.

În sesizare se spune că, având în vedere că se precizează că terenul este situat „în zona limitrofă a Cetății de Scaun a Sucevei”, Președinția apreciază că era absolut necesar să existe un studiu din care să reiasă impactul noii soluții legislative, mai ales în ceea ce priveşte zonele de protecție aferente monumentelor istorice existente în „vatra istorică a Sucevei”, zone delimitate în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, pe baza unor repere topografice, geografice sau urbanistice clare, în funcție de trama stradală, relief şi caracteristicile monumentului istoric, după caz, prin care se asigură conservarea integrată şi punerea în valoare a acestuia şi a cadrului său construit sau natural.

 

Președinția remarcă faptul că nu este motivată rațiunea pentru care suprafața de 20 de ha nu mai este necesară Stațiunii de Cercetări

Potrivit aceleiași surse, în cazul prezentei legi deduse controlului de constituționalitate nu este motivată rațiunea pentru care suprafața de 20 de ha supusă transferului nu mai este necesară Academiei de Ştiințe Agricole şi Silvice, „forul național de consacrare academică şi de coordonare a activității de cercetare științifică în domeniile agriculturii, silviculturii, acvaculturii, medicinei veterinare, industriei alimentare, dezvoltării rurale şi protecției mediului”, motiv pentru care își pierde caracterul de teren indispensabil activității de cercetare-dezvoltare-inovare şi multiplicării materialului biologic.

„Critica de neconstituționalitate nu vizează expunerea de motive, ca instrument al metodei de interpretare teleologică, efectul soluției legislative fiind clar: ieşirea terenului respectiv din proprietatea publică a statului şi intrarea acestuia în proprietatea publică a municipiului Suceava, ci însăși Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcționarea Academiei de Ştiințe Agricole şi Silvice şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, din perspectiva asigurării accesibilității şi previzibilității legii prin care se diminuează patrimoniul afectat cercetării și inovării, garanții opuse oricărei intervenții legislative arbitrare, în sensul rațiunilor statuate prin Deciziile nr. 710/2009, nr. 139/2019 sau nr. 153/2020”, a mai spus Klaus Iohannis.

Acesta mai remarcă și faptul că legea încalcă art. 135 alin. (2) lit. c), d) şi e) coroborat cu art. 136 din Constituție, prin lipsa instituirii garanțiilor necesare şi suficiente pentru aducerea la îndeplinire a scopului urmărit de lege. Un alt aspect contestat este și încălcarea principiului autonomiei locale, consacrat de art. 120 din Constituție, prin lipsa manifestării de voință a municipiului Suceava. În final, președintele Klaus Iohannis solicită Curții Constituționale ca în baza tuturor argumentelor prezentate să constate că această lege este neconstituțională. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Klaus Iohannis contestă constituționalitatea legii prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primește 20 de hectare la Stațiunea de Cercetări.
 Vizualizări articol: 1313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Klaus Iohannis contestă constituționalitatea legii prin care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților primește 20 de hectare la Stațiunea de Cercetări4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei