Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 11 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 84 (8308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbare

Vameșul sucevean cercetat în dosarul fraudei de 650.000 de euro a primit mandat de arestare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bogdan Dorobanțu, vameșul sucevean cercetat în dosarul fraudei de 650.000 de euro de procurorii Parchetului European din Iași, a aflat luni o veste proastă. Curtea de Apel Iași a admis contestația procurorilor și a decis să emită mandat de arestare valabil pentru o perioadă de 30 de zile. Inițial, un magistrat de drepturi și libertăți de la Tribunalul Iași a decis să-l plaseze în arest la domiciliu pe Bogdan Dorobanțu, soluție care a fost contestată atât de Parchetul European, cât și de inculpat. Lucrătorul vamal de la Biroul Vamal Siret este cercetat pentru comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave. Bogdan Dorobanțu este acuzat de comiterea a 49 de fapte, o alta fiindu-i atribuită altui coleg, Constantin Ostrovan, care are și el calitatea de inculpat în acest dosar.

 

Opt percheziții și prejudiciu de 650.000 de euro

Casele mai multor vameși care activează la Biroul Vamal Siret au fost ținta unor percheziții ale procurorilor de la Parchetul European, structură care are biroul regional la Iași. Percheziții, opt în total, au avut loc și la sediul Biroului Vamal Siret, iar faptele vizate sunt de exporturi fictive de tutun și produse de pipă cu scopul de a eluda plata unor taxe și accize. Potrivit datelor de până acum, ar fi vorba de 50 de treceri fictive ale unor tiruri cu mărfuri provenite din Turcia și Emiratele Arabe Unite și care în mod normal trebuiau să fie doar în tranzit pe teritoriul României. Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene, numai prin activitatea de la Siret, se ridică la peste 650.000 de euro. ”Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului național și al UE, oamenii legii au sechestrat imobile (cinci proprietăți) și numerar în diferite valute, printre care euro, dolari americani, leu românesc și grivna ucraineană”, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

Anchetatorii susțin că mai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia. Faptele ar fi avut loc între iunie 2017 și ianuarie 2018, când un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat și transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că autovehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca transportatoare de tutun erau în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor și taxelor vamale. În consecință, bunurile au fost vândute în țările UE cu profituri uriașe, eludând în același timp taxe, accize și TVA.

 

Ancheta ar fi demarat la solicitarea Autorității Vamale din România

Actuala anchetă ar fi demarat la sesizarea șefilor vameșilor anchetați în acest dosar. ”Autoritatea Vamală Română este cea care a sesizat organele competente în acest caz și specialiști de la sediul nostru central sunt prezenți la fața locului pentru a oferi sprijinul necesar.

Integritatea este o responsabilitate comună, iar Autoritatea Vamală Română acordă o atenție sporită acestui aspect. Am oferit și vom oferi sprijin permanent organelor de cercetare penală, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni de natură să prejudicieze imaginea personalului vamal. Consolidarea capacității de prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere și fraudelor vamale și fiscale împreună cu creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE sunt printre cele mai importante obiective ale vămii române. Ne exprimăm astfel convingerea că, împreună cu autorităţile competente, vom contribui la creşterea gradului de integritate în cadrul Autorității Vamale Române”, se arată într-un comunicat de presă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vameșul sucevean cercetat în dosarul fraudei de 650.000 de euro a primit mandat de arestare.
 Vizualizări articol: 916 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vameșul sucevean cercetat în dosarul fraudei de 650.000 de euro a primit mandat de arestare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei