În după-amiaza zilei de joi, 6 aprilie, în aşteptarea sărbătorii Învierii Domnului, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a avut loc concertul de pricesne şi muzică religioasă „Paşi spre Înviere”. În spectacolul oferit de Grupul vocal ,,Moldava” al Clubului Copiilor din municipiul Fălticeni, sub îndrumarea prof. Lenuţa Rusu, au fost interpretate cântări de Paşti, cunoscute şi mai puţin cunoscute, dar care „au un loc special în evlavia populară”.
După ce bibliotecar-șef Nicoleta Hoştinaru a vorbit despre sărbătoarea Învierii Domnului, o sărbătoare a jertfei şi a iertării, şi a mulţumit celor prezenţi pentru că au răspuns invitaţiei profesoarei Lenuţa Rusu, „o prietenă a Bibliotecii”, şi copiilor care au mers prin nămeți pentru a fi prezenţi la acest spectacol, preotul protopop Adrian Dulgheriu a adresat un cuvânt de folos în Postul Mare: „Copilaşii care ne-au încântat cu pricesne ne-au adus o bucurie duhovnicească şi o stare de pace interioară pentru că ne-au amintit atât de perioada aceasta a patimilor, perioadă pe care trebuie să o vedem tot timpul ca fiind cea care ne ducă cu gândul către Înviere.
Este un moment de bucurie pentru că reuşim să cântăm pricesne. Trebuie să recunoaştem că această perioadă a postului nu o trecem mai greu datorită greutăţii postului. Este o perioadă care ne pune la încercare viaţa noastră, trăirile noastre duhovnicești. Ne apropiem cu paşi repezi de Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută şi ca <Duminica Floriilor>, sărbătorită în duminica dinaintea Paştelui. Urmează Săptămâna Patimilor, o săptămână care vine cu o anumită tristeţe pentru că vedem cum Mântuitorul este prins, este lovit, este judecat, este trădat şi aceste pricesne vin, într-o oarecare măsură, să ne amintească despre evenimentele din Săptămâna Mare.
Nu putem să rămânem cantonaţi doar în această stare duhovnicească, această stare de tristeţe, de suferinţă, pentru că, dacă Hristos nu ar fi Înviat, zadarnică ar fi credinţa noastră, după cum a spus Sfântul Apostol Pavel.
Noi mergem cu paşi repezi să îl vedem pe Hristos cel Înviat. Hristos care ne aduce o bucurie. Trecem prin Săptămâna Mare şi vedem crucea lui Hristos, însă, cum spunea un profesor de-al meu, crucea fără raze nu are valoare. Este vorba despre razele învierii. Învierea ne aduce biruinţa asupra morţii şi ne aduce posibilitatea mântuirii, ni se deschid uşile raiului”.
Pricesnele sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioşi în timpul slujbei liturghiei ortodoxe şi în timpul împărtăşirii preotului sau a credincioşilor, iar în ultimul timp au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea şi păstrarea lor.
„Aceste pricesne sunt cântate pentru a face cunoscută tradiţia noastră, a românilor.Am venit cu mari emoţii, pentru că de dimineață am ţinut legătura cu copiii, suntem într-o formulă mai restrânsă pentru că mulţi nu au putut să ajungă din cauza viscolului, dar le mulţumesc tuturor”, a precizat profesoara Lenuţa Rusu.