Corala „Ciprian Porumbescu”a Asociației „Sing Bucovina” are nevoie de bani pentru a ajunge în Coreea de Sud, la un prestigios festival - World Choir Games, cea mai mare competiție de muzică corală din lume, unde va reprezenta România la cel mai înalt nivel. World Choir Games se va desfășura în perioada 3-9 iulie 2023, coriștii suceveni fiind înscriși la două categorii: „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”. La acest eveniment vor fi prezente peste 300 de coruri de pe tot mapamondul.
Managerul Coralei „Ciprian Porumbescu”, Ionuț-Vichentie Ilisoi, ne-a spus că pentru această competiție, cei 28 de coriști selectați se pregătesc intens, corala având membri și colaboratori din șapte județe diferite. Acestora li se adaugă și muzicieni din Republica Moldova. Corala suceveană are în componența sa artiști angajați sau colaboratori ale unor instituții prestigioase de muzică, cum ar fi Opera Română din Iași, Filarmonica „Moldova” Iași și Filarmonica de Stat Oradea.
Cum putem sprijini sucevenii să ajungă la Jocurile Corale Mondiale din Coreea de Sud
Artiștii, deși oferă munca și talentul lor fără a cere nimic în schimb, au nevoie de sprijinul comunității pentru a acoperi exclusiv costurile logistice, deloc de neglijat, necesare participării World Choir Games. În vederea realizării unei reprezentări istorice a țării noastre, spun organizatorii, Corala mixtă „Ciprian Porumbescu” are nevoie de sprijin financiar din partea publicului. Concret, se estimează că valoarea necesară pentru transport, masă și cazare este de minimum 50.000 de euro, adică 250.000de lei.
„În general, organizarea unor astfel de evenimente culturale implică costuri ridicate, iar susținerea financiară din partea publicului poate face diferența dintre reușită și eșec. Este important ca astfel de evenimente să primească sprijin din partea societății și să fie recunoscute ca un mijloc important de promovare a culturii și a patrimoniului național. Comunitatea poate oferi sprijin prin intermediul sponsorizărilor, donațiilor sau al altor forme de sprijin financiar”, completat Ionuț-Vichentie Ilisoi. Donații, sponsorizări și parteneriate în privința concertelor se pot face prin intermediul Asociației „Sing Bucovina/Bucovina cântă”, CUI 41882825, cont LEI: RO63BTRLRONCRT0527171601, cont EURO IBAN: RO13BTRLEURCRT0527171601, BIC/SWIFT: BTRLRO22.
Corala „Ciprian Porumbescu”, istoric
Prin activitatea sa din ultimii 11 ani, putem spune fără să dăm greș că această entitate - Corala „Ciprian Porumbescu” este principalul ambasador al muzicii corale și culte al Sucevei, al Bucovinei peste hotare.
Corala are în palmares peste 200 de concerte în Elveția, Italia, Franța, Belgia, Germania, Grecia, Belarus, parteneriate cu Ambasada României din Elveția, Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon, München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și mai multe premii naționale și internaționale.
Detalii despre istoric, activitatea completă, dar și echipa de conducere a coralei puteți găsi în broșura de prezentare disponibilă și în format electronic, pe pagina de socializare a coralei: https://drive.google.com/drive/folders/1PdJ8ncDtc9Xbh_Kep7EnnMGpXzDVVsaT?usp=sharing
Ce este World Choir Games?
World Choir Games este cea mai mare competiție de muzică corală de pe glob, ce are la bază ideea Jocurilor Olimpice și este organizată de Interkultur, cea mai performantă și recunoscută entitate organizațională în acest domeniu.
Jocurile Corale Mondiale este un eveniment muzical internațional care se desfășoară la fiecare doi ani și reprezintă cea mai mare competiție corală din lume. Participanții la acest eveniment sunt coruri din toate colțurile lumii, care vin să-și demonstreze abilitățile și talentele în fața unui juriu internațional și a publicului larg. WCG are ca scop promovarea muzicii corale ca formă de artă și crearea unui mediu de schimb cultural între participanți. Evenimentul a fost fondat în 2000, de către Interkultur, o organizație internațională dedicată promovării culturii prin muzică corală.