Centrul Local de Combatere a Bolilor întrunit ieri la Prefectura Suceava, la solicitarea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a stabilit măsuri drastice de combatere după ce un nou caz de turbare a fost confirmat în comuna Grămești. Rabia a fost depistată la o bovină crescută în satul Bălinești, iar cazul vine după ce în luna noiembrie a anului trecut și un pui de câine de la Grămești a murit de rabie.
Având în vedere datele clare ale circulației virusului și riscul atât de mare al răspândirii rabiei, care este fatală și la om, Centrul Local de Combatere a Bolilor a solicitat să se organizeze de urgență o campanie de vânătoare a întregului efectiv de vulpi de pe Fondul de Vânătoare 52 Zamostea. Anterior, vânătorii au împușcat vulpi de pe acest fond, în limita cotei, însă în noile condiții se solicită recoltarea tuturor vulpilor, în măsura în care se va putea.
Se știe, vulpile sunt principalul factor de răspândire a rabiei. Având în vedere și datele certe despre apariția șacalilor și în județul nostru, s-a solicitat și vânarea acestora, dacă vor fi întâlniți în fondul de vânătoare 52 Zamostea.
Doctorul Dan Corneanu, directorul adjunct al DSVSA Suceava, a arătat că această măsură dispusă privind întregul efectiv de vulpi este una de urgență, excepțională, având în vedere situația din zonă. Măsurile de combatere a rabiei vor fi completate de cele standard, completarea vaccinări antirabice a animalelor din focar și a celor trei persoane care au fost contacți cu bovina cu rabie, respectiv cei doi proprietari și un medic veterinar.
De precizat că pe zona Siret-Grămești a avut loc deja o amplă campanie de vaccinare antirabică după mai multe cazuri confirmate în a doua parte a anului trecut. Chiar în gospodăria unde a fost depistată bovina turbată se mai aflau un câine și un cal vaccinați, care nu au contractat virusul.
Cu privire la bovina bolnavă se bănuiește că aceasta a fost mușcată de o vulpe în perioada din toamnă spre iarnă, când încă era scoasă la pășunat.
La bovine perioada de incubație a bolii se poate întinde pe o perioadă de peste 200 de zile. Spre deosebire, la câine, de exemplu, virusul se manifestă imediat, iar decesul survine în câteva zile.