Un bărbat în vârstă de 72 de ani, hirotonosit în trecut ca diacon, călugăr pe la mai multe mănăstiri, a fost condamnat marți definitiv într-un dosar în care principala acuzație era de înșelăciune. Constantin Ioachim Cercasov a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, sensibil mai mică decât la Judecătoria Suceava, unde fusese condamnat la 8 ani și 5 luni de închisoare. Călugărul, care nu a recunoscut faptele, a scăpat de o parte din acuzații după ce a beneficiat de prevederile Curții Constituționale cu privire la prescripție. Practic, pentru unele dintre acuzații a scăpat de proces. Soluția Curții de Apel Suceava este definitivă și nu mai poate fi atacată la altă instanță. El a fost condamnat pentru șantaj și i s-au revocat o serie de condamnări mai vechi cu suspendare pe care le primise în alte dosare, astfel încât în final trebuie să stea la pușcărie 5 ani.
Starețul Mănăstirii Râșca, principala victimă din dosar
Principala victimă din dosar a fost starețul Mănăstirii Râșca, Mihail.
Stareţul Mihail l-a primit cu braţele deschise la mănăstire pe călugărul Chiril (Cercasov), acum mulți ani de zile. Acesta din urmă i s-a părut un om descurcăreț și inteligent, care îl poate ajuta în acțiunile pe care le avea mănăstirea, inclusiv în probleme de ordin economic.
Printre altele, călugărul a primit aprobarea de a reprezenta mănăstirea în faţa autorităţilor abilitate pentru a întocmi documentaţia şi a face demersuri pentru ridicarea unui așezământ de bătrâni. Folosindu-se de cecuri în alb, călugărul ar fi reușit să scoată bani din conturile mănăstirii.
Bărbatul a scos din bancă suma de 30.000 de lei, bani care erau în contul mănăstirii, pentru lucrări de restaurare, şi pe care şi i-ar fi însuşit. El a reuşit să scoată banii în baza unei procuri false, susţin procurorii, procură care îl împuternicea pe el, în locul stareţului, să aibă acces la conturile locaşului de cult.
Călugărul a fost acuzat de stareț că a strâns bani în numele mănăstirii și i-a însușit personal.
Mai mult, l-ar fi șantajat apoi pe stareț, cu un contract de muncă formal. Starețul a intrat inițial în jocul acestuia, după care, exasperat de situație, a cerut ajutor poliției.
Se întâmpla în 2016, iar ancheta a fost preluată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava de la acea vreme.
Nu mai intrăm în detalii, faptele fiind vechi, însă cert este că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au strâns un noian de probe, în baza cărora l-au trimis în judecată pe Cercasov.
Parte civilă în dosar a fost și Raiffeisen Bank, de unde inculpatul ar fi ridicat ilegal bani din conturile mănăstirii. Banca s-a constituit parte civilă în dosar și are de primit de la inculpat, conform deciziei Judecătoriei Suceava, suma de 30.000 de lei, daune materiale.
Starețul Mihail nu s-a constituit parte civilă în dosar.