Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a început campania de supraveghere și autorizare a comerțului cu carne de miel pentru sărbătorile pascale.
Având în vedere numărul mare de stâne în care oile sunt crescute în condiții bune din punct de vedere sanitar-veterinar, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a făcut un apel la crescători să se autorizeze pentru a putea face legal sacrificări la fermă.
”Avem și în acest an posibilitatea de a autoriza sacrificarea mieilor la fermă, la stână, în cadrul punctelor de sacrificare temporare. Crescătorii sunt rugați să ne contacteze, să facă o cerere și pot obține relativ ușor această autorizare. În acest fel pot face un comerț autorizat, supravegheat de un medic veterinar, în care să poată oferi calitate și garanții clientului”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Aceste puncte locale de sacrificare autorizate sanitar-veterinar trebuie să dețină un spațiu salubru și o sursă de apă. Oile din exploatație trebuie să fie înregistrate sanitar-veterinar, iar efectivele de aibă efectuat planul de prevenire și combatere a bolilor.
Sunt practic câteva condiții de bază pe care un crescător serios le îndeplinește.
Și în anii trecuți au fost astfel de puncte locale de sacrificare autorizate, însă nu în număr foarte mare. A fost vorba în general cam de aceiași crescători, din zona Suceava-Pătrăuți. Se speră ca în acest an numărul celor care vor alege să facă un comerț legal va fi mai mare.
Mieii se vor mai vinde în piețele autorizate cu puncte de vânzare, în carmangerii și marile magazine.
Ca în fiecare an, apelul sanitar-veterinarilor se îndreaptă și spre cumpărători, în sensul de a fi atenți de unde cumpără miei, de preferat fiind să verifice dacă există o ștampilă sanitar-veterinară pe carcasă care să ateste că produsul este conform și că este... miel.