25 de copii și 53 de adulți ucraineni au beneficiat, în perioada 1 – 31 martie 2023, deajutor din partea reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, în Vama Siret. La Centrul Blue Dot, refugiații au primit din partea specialiștilor consiliere, suport emoțional, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare etc.
Personalul DGASPC Suceava a împărțit pliante mamelor cu copii, a distribuit apă și produse igienice, dulciuri, jucării, rucsacuri etc., cu sprijinul organizațiilor partenere.
De asemenea, la sediul Protecției Copilului Suceava au avut loc întâlniri cu organizațiile partenere, cu care s-a discutat despre nevoile identificate la nivel de județ în ceea ce privește integrarea mamelor și a copiilor refugiați din Ucraina. Trei minori ucraineni neînsoțiți au trecut prin Vama Siret, însă persoanele care îi însoțeau erau împuternicite de către părinții minorilor.
Echipa Serviciului Urgențe efectuează, periodic, vizite de monitorizare a copiilor care se află ocrotiți în centrele de refugiați din județul Suceava, aparținând de Fundația Fight For Freedom, împreună cu reprezentanții legali ai acestora.
De la începutul conflictului armat, peste de 2.100 de mame/adulți și peste 5.600 de copii au beneficiat în Spațiile Blue Dot din Vama Siret, de servicii de consiliere și sprijin emoțional, relaxare, sprijin pentru identificare transport și cazare etc. Cu sprijinul UNICEF, HHC, TAR, Salvați Copiii și al celorlalte organizații din Vama Siret, refugiații au primit apă și mâncare pentru bebeluși, materiale igienice, rucsacuri, scutece, produse igienice, jucării, dulciuri.
Din totalul minorilor care au beneficiat de serviciile DGASPC Suceava, în Vama Siret, de la începutul conflictului armat în Ucraina, aproximativ 1.200 de minori neînsoțiți au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe, alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți.
De la începutul războiului în Ucraina, 39 de minori ucraineni neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență, prin dispoziția directorului executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, la Casa de tip Familial „Universul Copiilor” din Rădăuți. Pentru cei 39 de minori s-a dispus încetarea măsurii de plasament în termenul legal, ca urmare a reglementării situației acestora, fiind preluați de părinți, persoane fizice, reprezentanți ai ambasadelor sau ai organizațiilor acreditate, care au fost împuterniciți de părinți pentru a însoți minorii. Ultimul tânăr ucrainean care a devenit major în luna septembrie 2022 a solicitat încetarea măsurii plasamentului, în cadrul Casei de tip familial „Universul Copiilor” din Rădăuți, pe motiv că pleacă la muncă în străinătate.
Centrul Maternal Suceava găzduiește de la începutul războiului în Ucraina, cu măsură de protecție, un cuplu mamă-copil, ambii minori.
„Deși a trecut peste un an de la începutul războiului în Ucraina, pacea nu a fost instaurată, viețile tinerilor sunt spulberate în continuare, familiile sunt separate și distruse, copiii rămân fără tați, iar părinții fără fii. Este imposibil să nu îți pui întrebarea <Ce viitor îi așteaptă pe copiii noștri?!>”, au transmis reprezentanții Protecției Copilului.
DGASPC Suceava își continuă activitatea în Vama Siret, în Centrele Blue Dot, puse la dispoziție de UNICEF, între orele 7.00 și 23.00, în două ture, pentru a fi sprijin, în special, mamelor cu copii și minorilor neînsoțiți care trec granița în țara noastră.