Școala Gimnazială ,,George Tofan” din comuna Bilca a desfășurat, la finele lui martie, programul „Săptămâna verde”, profesori, preșcolari și elevi ai unității mobilizându-se pentru o serie de activități care au vizat schimbările climatice, colectarea selectivă, reciclarea, sustenabilitatea în mai multe domenii.
„Conștienți de efectele poluării, de modul în care aceasta afectează în mod direct calitatea vieții umane, biodiversitatea, clima, vegetația culturilor, mediul în general, ne-am gândit, în cadrul proiectului <S.O.S. - planeta are nevoie de noi>, să întocmim un pachet generos de măsuri pentru a combate acest fenomen devastator, în vederea construirii unui viitor mai sigur și mai bun”, a punctat directorul școlii, prof. Costică Ionel Negru.
Elevii au învățat despre folosirea produselor biodegradabile care provoacă mai puține daune ecosistemului, despre pericolul folosirii azotului în agricultură, despre importanța plantării, despre despăduririle care conduc la crearea unor mari dezechilibre în natură (secetă, eroziunea solului, mișcarea curenților de aer, inundații). De asemenea, elevii și profesorii au identificat idei pentru economisirea apei și refolosirea acesteia pentru udarea spațiilor verzi.
Pornind de la premisa că omul este cel care periclitează natura, copiii claselor II-VII au realizat pliante pe care le-au oferit localnicilor. Au încercat astfel să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește încălzirea globală și au inserat reguli care trebuie respectate pentru ca poluarea să poată fi redusă.
„Copiii și-au propus să transforme dorința lor de schimbare în bine a mediului într-un țel la care să aspire toată lumea, pentru o relație om-mediu mai prietenoasă și durabilă, sub deviza: reducere, reciclare, refolosire, zero risipă, sustenabilitate”, a mai completat consilierul educativ Otilia Motrescu.
De asemenea, elevii și profesorii au desfășurat acțiuni de ecologizare, de plantare, lecții în natură, lecții la Grădina Zoologică Rădăuți și o acțiune de reciclare la un automat din Rădăuți pentru ca școlarii să vadă că gestul lor responsabil poate fi și recompensat. Totodată, aceștia au confecționat obiecte decorative din materiale folosite și o Eco-paradă a modei, care a stârnit ropote de aplauze.
În spiritul campaniei, activitatea Verde la alimentație sănătoasă - Zero Waste a dat prilejul elevilor să discute despre piramida alimentației, au făcut liste de cumpărături precise, pentru a nu cumpăra mai mult decât trebuie și pentru a elimina risipa alimentară.
„Natura ne aseamănă, educația făcută cu plăcere, dorință, perseverență face diferența, iar zâmbetul de pe fețele copiilor dezvăluie entuziasmul și interesul față de acest gen de activități. A fost o săptămână reușită!”, au conchis reprezentanții unității din Bilca.