Asociația „Țara de Sus” organizează, la Marginea, în perioada 6-7 mai 2023, Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor, ediția I, eveniment la care vor participa peste 100 de producători și meșteșugari locali. Publicul de toate vârstele poate în acest fel să facă cunoștință cu tradițiile și meșteșugurile românești. Oamenii pot vizita expozițiile și pot să își aleagă un mic suvenir care să le aducă aminte de acest loc plin de tradiție.
Fondatorii Asociației „Țara de Sus”, Daniel Prelipcean (antreprenor, Marginea), Costan Marco(student, Suceava) și Ilie Mihalescu (antreprenor, Marginea), ne-au spus că acest târg pe care îl vor organiza la Marginea (în zona în care se organizează de obicei Târgul de Cai, un spațiu foarte generos) este unic, pentru că aduce în același loc producători și meșteșugari din județ, zeci de artiști și interpreți autentici, care vor susține un ambient plăcut pe parcursul celor două zile de târg, dar tot aici se vor organiza și ateliere de creație interactive.
În acest fel, vor putea și cei mai tineri să vadă cum funcționează roata olarului, cum se face o opincă sau o haină de piele, cum se coase o cămașă națională, cum se încondeiază ouă, cum se face o sculptură în lemn, cum se fac decorațiuni interioare din materiale eco friendlyetc.
Târgul este cu vânzare, astfel că toți cei care își doresc să participe pot să-și cumpere la prețuri avantajoase produse de cea mai bună calitate, de la lactate, produse din carne, miere de albine, băuturi naturale etc., până la obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte decorative etc., toate realizate de producători și meșteșugari din județ. În fiecare din cele două zile, artiști locali, interpreți și ansambluri folclorice, instrumentiști vor întreține atmosfera. Invitații speciali sunt Grigore Gherman, care va susține un concert sâmbătă, 6 mai 2023, de la ora 18:00, și Angelica Flutur, care va încânta publicul duminică, tot de la ora 18:00, pe scena special amenajată la Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor.
Păstrarea identității naționale și promovarea valorilor creștine
Târgul de la Marginea, primul de acest gen organizat de Asociația „Țara de Sus”, recent înființată de trei tineri suceveni cu inițiativă, se bazează și pe obiectivele principale ale asociației: păstrarea identității naționale și promovarea valorilor creștine, susținerea tinerilor pentru a avea un viitor stabil în țară. Manifestarea de la Marginea va fi diferită de ceea ce știe lumea că înseamnă un târg. Va fi o îmbinare armonioasă între producători locali, meșteșugari, artiști, public, pentru că inițiatorii proiectului doresc ca târgul să fie o punte spre noi evenimente de anvergură. Tot la târg vor fi voluntari din cadrul Asociației „Țara de Sus” care vor crea o bază de date cu toți producătorii care au nevoie de promovare și care vor să fie ajutați de asociație, gratuit, cu filmulețe și prezentări online, dar și o listă cu toți producătorii, meșteșugarii care au nevoie de ajutor pentru a-și deschide un mic atelier. Aceștia vor fi ajutați să își facă actele, vor fi îndrumați la ce autorități să meargă pentru a intra în legalitate, pentru a putea produce, pentru a vinde ceea ce produc, pentru a accesa fonduri pentru dezvoltarea afacerii, totul gratuit.
„Toți cei aproape 120 de producători și meșteșugari locali care vor fi prezenți la târg nu vor plăti absolut nimic. Noi le asigurăm standuri, corturi, scaune, mese, condiții optime pentru a-și expune marfa, pentru a o vinde în condiții de igienă etc. Vor fi spații bine delimitate între atelierele de creație interactive, unde toți cei care vor să încerce un meșteșug să o poată face în siguranță, între standurile cu produse expuse spre vânzare, între scena unde artiștii vor susține concerte. Totul este bine gândit în așa fel încât să nu semene cu un bâlci, ci cu un târg civilizat, un loc confortabil, curat, la care pot să participe un număr mare de persoane, dar fără să fie deranjați unii de alții”, a spus Daniel Prelipcean.
Promovare gratuită
Tinerii care au înființat Asociația „Țara de Sus” deja promovează pe pagina lor de Facebook (https://www.facebook.com/asociatiataradesus ) meșteri populari din județ, prin scurte filmulețe, realizate la ei acasă, în ateliere, totul gratuit. „Scopul nostru este acela de a păstra identitatea națională, de a promova valorile creștine, de a susține tinerii care vor să facă ceva aici, în țară. Vrem să ne axăm pe tineri pentru că ei sunt cei mai bulversați. Nu știu ce să facă. Primesc stimuli din toate părțile... și paralizează, se blochează, nu reușesc să se decidă pe ce drum să pășească. De asemenea, pe viitor, vrem să creăm legături cu românii din Cernăuți, să facem un eveniment ca acesta, un târg al producătorilor și meșteșugarilor la care să participe români din ambele țări. Vrem să avem acțiuni de coeziune cu regiunea istorică Cernăuți”, susține Costan Marco.
„Trebuie să investim în tineri, în noi și în producătorii locali, pentru a avea un viitor mai bun”
Tinerii din Asociația „Țara de Sus” vor ca în viitor să organizeze seminarii susținute de antreprenori. Ei vor invita oameni de afaceri de succes care să le arate tinerilor că se poate. Tinerii nu vor plăti nimic. Doar vor pleca de la seminar mai bogați în informații utile și, poate, cu o ideea de afacere. De asemenea, tinerii întreprinzători suceveni vor să organizeze un târg de carte, poate chiar un târg de carte de specialitate, vor să sprijine tinerii valoroși să nu părăsească locurile natale, să fie ajutați cu burse pentru a-și continua studiile și, de ce nu, pentru a-și deschide o mică afacere în județ.
„Tinerii sunt debusolați, sunt loviți cu informații din toate părțile, unele false, altele care nu îți oferă nici o șansă, nici o speranță, și atunci iau drumul străinătății, drum foarte dificil și nu întotdeauna unul de succes. Așa că noi vrem să-i ajutăm pe tineri, să îi încurajăm să apeleze la noi, pentru că le vom oferi informații corecte, consiliere, chiar sprijin financiar pentru studii, pentru a rămâne în țară și pentru a se dezvolta <acasă>. Societatea de mâine este formată din tinerii de azi. Trebuie să investim în ei, în noi și în producătorii locali, pentru a avea un viitor mai bun. Ca popor, trebuie să ne păstrăm identitatea și valorile creștine. Asta își dorește asociația Țara de Sus și pentru asta muncim. Vă așteptăm alături de noi”, ne-au mai spus tinerii care au înființat Asociația „Țara de Sus”.
Dacă doriți să sprijiniți proiectul Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor sau dacă sunteți un producător/meșteșugar/artist din județul Suceava și vreți să participați la evenimentul de pe 6-7 mai 2023, la Marginea, tinerii din Asociația „Țara de Sus” vă așteaptă să îi contactați pentru a afla mai multe detalii/înscrieri la telefon: 0752 840 918. Mai multe informații despre asociație, dar și filmulețe de promovare cu meșteșugari suceveni găsiți pe