Principalii inculpați din dosarul privind tinerii care făceau un intens trafic de droguri pe zona Rădăuți, arestați acum câteva zile în urma acțiunii în forță a structurilor antidrog, fuseseră prinși în trafic de polițiști cu cantități mari de substanțe interzise asupra lor, însă asta nu i-a făcut să se oprească. Aceasta este o dovadă mai mult decât clară a inconștienței acestora, dar și a faptului că nu se puteau opri din activitatea care le aducea zeci de mii de euro lunar, chiar de realizau că polițiștii știu ce fac și sunt pe urmele lor.
De altfel, au constatat polițiștii de la structurile antidrog, foarte rar se întâmplă ca un dealer să se oprească din activitate atunci când are deja certitudinea că oamenii legii sunt pe urmele sale. Cu alte cuvinte, pușcăria devine singura variantă pentru oprirea acestora.
Un dosar cu șase dealeri arestați, și ei foarte tineri, nu doar clientela lor
Paul-Alexandru Colibaba, zis ”Paul”, de 20 de ani, din Rădăuți, Răzvan Ionuț Berezovschi, zis ”Bubi”, de 22 de ani, din Dornești, Daniel Andrei Ieremiță, zis ”Titi”, de 18 ani, din Rădăuți, Raluca Sofronie, de 22 de ani, din Măneuți, Beniamin Emanuel Bodnar, zis ”Manu”, de 19 ani, din Rădăuți, și Nicolae Adrian Dumitrescu, zis ”Adi”, de 22 de ani, din Bădeuți, au fost arestați preventiv la mijlocul săptămânii trecute de Tribunalul Suceava, la propunerea procurorilor de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
Pe scurt, fără a mai intra în multe detalii, o parte dintre consumatorii grupării interceptați de structurile de combatere antidrog erau și minori, elevi, iar în cazurile extreme au fost și clienți cu vârste între 13 și 16 ani.
Anchetatorii au date concrete despre elevi care au furat bani din casă sau au împrumutat bani cu camătă pentru a mai avea acces la substanțele vândute de dealeri și despre fete care au fugit de acasă și au intrat în medii dubioase pentru a se droga.
Au fugit de poliție pe străzile din Cluj și au aruncat din mașină ghiozdanul în care erau 3 kilograme de prafuri și granule
În luna decembrie a anului trecut, Paul-Alexandru Colibaba, zis ”Paul”, în vârstă de 20 de ani, cel considerat capul grupării, pentru că el aducea droguri la Rădăuți și le distribuia mai departe altor dealeri, s-a deplasat la Cluj, de unde aducea substanțe interzise, alături de el fiind Beniamin Emanuel Bodnar, de 19 ani. Acesta din urmă este posesor de permis de conducere și îl însoțea pe primul în timpul acestor drumuri, fiind șoferul mașinii.
Pe 15 decembrie 2022, un echipaj de la Poliția municipiului Cluj a efectuat semnal de oprire unui BMW 530 D cu numerede Irlanda, dar cel de la volan nu a oprit. Puși în dificultate de mașina mult mai puternică, polițiștii au pierdut inițial urma BMW-ului, dar au intuit spre ce stradă secundară s-a îndreptat. Pe direcția spre aeroportul din Cluj, polițiștii au ajuns la BMW-ul care era oprit, cu doi tineri dați jos din mașină, dar care nu au apucat să fugă.
Au fost identificați Bodnar, tânărul în vârstă de 19 ani de la volan, și pasagerul Paul-Alexandru Colibaba.
Cei doi le-au spus polițiștilor că nu au oprit la semnal pentru că s-au speriat și au fost aparent foarte cooperanți. Inițial, în urma percheziției corporale și a percheziționării mașinii, cei doi tineri au fost ”curați”. La câțiva metri de autoturism, în zona unor paleți cu materiale de construcții, polițiștii au găsit (face parte din secretul anchetei dacă echipajul avea date despre ce fac cei doi, dar probabil că existau date) un rucsac greu în care printre altele se aflau două pungi în care se aflau prafuri și granule.
În cele din urmă, cei doi au recunoscut că au cumpărat drogurile de la ”persoane necunoscute” din Cluj-Napoca. În cele două pungi se afla cantitatea totală de 3 kilograme substanțe interzise.
Aflați în situația de a fi fost prinși și cu drogurile confiscate, cei doi, mai ales Colibaba, au continuat intens transporturile și traficul, rezultă din ancheta DIICOT.
Structurile antidrog au fost nevoite să îi mai lase liberi pe cei doi pentru a completa probatoriul și a-i depista pe cât mai mulți dintre cei implicați.
Dealerii au rămas implicați în afacerea ilegală și în lunile februarie și martie 2023, practic până la perchezițiile care au avut loc acum mai puțin de o săptămână.
Prinsă la volan cu jumătate de kilogram de droguri și sub influența metamfetaminei
Acest caz cu cei doi tineri interceptați la Cluj nu este nici pe departe singurul de pe parcursul anchetei derulate de polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
Raluca Sofronie, în vârstă de 22 de ani, și ea arestată în dosar, este acuzată că a avut un direct rol de dealer, precum și de faptul că gestiona sumele de bani necesare achitării contravalorii substanțelor către principalul inculpat – Colibaba.
Raluca Sofronie a fost depistată în data de 10 noiembrie 2022 în timp ce transporta cu autoturismul personal cantitatea de 471,4 grame cristale, droguri procurate tot de la Cluj-Napoca, a rezultat din ancheta DIICOT.
Marfa urma să ajungă la clienți de pe raza municipiului Rădăuți și a localităților învecinate. În acea zi în care a fost oprită în trafic, tânăra a ieșit și pozitivă la metamfetamină. Atunci, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea de ”conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și evident i-a fost reținut permisul de conducere.
Și inculpata a mers înainte fără a-i păsa de repercusiuni
Din anchetă a rezultat fără dubiu că aceasta a continuat să participe la astfel de tranzacții cu substanțe psihoactive în locul inculpaților Răzvan Ionuț Berezovschi și Daniel Andrei Ieremiță.
Anchetatorii au probe că aceasta a continuat să circule cu autoturismele pe drumurile publice, în ciuda reținerii permisului de conducere, fapt care a denotat printre altele lipsa de respect la adresa obligațiilor impuse de autoritățile statului.
În ciuda tinereții inculpaților, gruparea dezvoltase deja o afacere la nivel înalt. Doar din capturile realizate pe parcursul anchetei a rezultat că dealerii au încasat în jur de 140.000 de euro. Este logic și de la sine înțeles că transporturile interceptate reprezintă doar o infirmă parte din cantitățile comercializate în realitate.
Membrii grupului infracțional comercializau drogurile și substanțele psihoactive cu sume cuprinse între 200 și 250 de lei per gram.
Toți cei șase inculpați arestați în acest dosar se bucură încă de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.