luni, 27 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 71 (8295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Particularitățile somnului la copii (I)

Somnul ajută creierul să funcționeze corect. În timp ce dormim, creierul se pregătește pentru a doua zi, formând noi căi neuronale cu ajutorul cărora putem să învățăm și să ne amintim diverse informații.

Studiile arată că un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare la copii. Fie că învățăm matematică sau cum să cântăm la pian, cum să jucăm fotbal sau volei, somnul ne îmbunătățește procesul de învățare și abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai creativi când suntem copii.

Somnul este strâns legat de alimentație și de expunerea la lumină. În primul an de viață, copilul își reglează somnul în funcție de intensitatea luminii și de nevoia lui de mâncare. De la naștere, trebuie să doarmă în timpul zilei, fără să fie întuneric; însă, puțin câte puțin, începe să își regleze orele de trezie la perioadele de lumină și să doarmă mai mult în timpul nopții. Celălalt factor este foamea, intervalul dintre hrăniri crește în mod progresiv – pe măsură ce se satură pentru mai mult timp –, ceea ce contribuie, în paralel, la modificarea tiparelor de somn.

Astfel, bebelușii de până la trei luni dorm zilnic între paisprezece și șaptesprezece ore, cu alăptare la fiecare trei ore. Nu este recomandat să doarmă mai mult de optsprezece ore, cu excepția primelor zile de viață, având în vedere că le-ar putea afecta nevoia de stimulare timpurie, care are legătură cu dezvoltarea emoțională și cognitivă. Între patru și unsprezece luni, se recomandă să doarmă între douăsprezece și cincisprezece ore zilnic, perioadă în care deja se observă o tendință către somnul nocturn. Când bebelușul merge și se poate deplasa pe cont propriu, între primul și al doilea an de viață, perioadele de somn descresc până la între unsprezece și paisprezece ore zilnic, la început cu două sieste, una dimineața și una după-amiaza, care se vor reduce apoi la una sigură, după-masă. Siesta dispare în general la vârsta de trei-patru ani, iar somnul din timpul nopții trebuie să se mențină pentru aproximativ douăsprezece ore. În timpul anilor de educație din copilărie, scade la nouă sau zece ore, în funcție de copil și de mediu. În adolescență, aceste ore se mențin sau apare o ușoară creștere.

Fazele somnului se schimbă și ele. În primele două săptămâni de viață, jumătate din orele de somn sunt alcătuite din perioade REM, caracterizate prin mișcări oculare rapide și un tip de activitate cerebrală cu unde electrice scurte. Pe măsură ce copilul crește, acestea se împuținează. La vârsta de doi ani se estimează că scad până la 35% din timpul în care doarme, iar în adolescență se reduc la mai puțin de 10%, procentaj destul de asemănător cu cel din etapa adultă. Cum maturitatea mintală a copilului se dezvoltă în orele de somn, este esențial să doarmă câte ore trebuie, în funcție de vârstă.

Diferite cercetări au evidențiat la unii minori o relație semnificativă între faptul că dorm puțin și o serie de probleme, ca obezitatea, iritabilitatea, hiperactivitatea și impulsivitatea și chiar o performanță școlară nesatisfăcătoare, care ar putea fi explicată ca o consecință a unei dezvoltări cognitive mai reduse decât ar trebui. Adolescenții, fie din cauza ieșirilor frecvente, fie din cauza timpului excesiv petrecut conectați la internet, își pot reduce orele de somn recomandat. În această etapă a vieții, în care se produc atâtea schimbări, mai ales de natură biologică, este vorba de o situație care poate comporta consecințe negative. Tinerii pot prezenta o scădere considerabilă a nivelului de alertă din starea de veghe, ceea ce poate provoca diverse probleme, cum ar fi depresia, distimia (tristețea sau neliniștea), obezitatea, performanța școlară scăzută etc.

Se estimează că 30% din copii prezintă tulburări ale somnului. În cea mai mare parte, acest inconvenient are o soluție ușoară, pentru că implică doar adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Totuși, există un număr mic de indivizi care ajung să aibă nevoie de îngrijire specializată.

Primul aspect de care trebuie ținut cont este că somnul este diferit la fiecare copil. Temperamentul și metabolismul reglează ritmurile fiecăruia. Prin urmare, părinții nu trebuie să își facă griji decât în cazul în care copilul se îndepărtează de media de somn recomandată pentru vârsta lui sau dacă manifestă probleme de iritabilitate, de performanță sau o modificare a stării emoționale.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Particularitățile somnului la copii (I).
 Vizualizări articol: 2346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 28 voturi
Particularitățile somnului la copii (I)5.0528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei