Sute de suceveni au mărșăluit duminică pe străzile municipiului reședință de județ, cu mesaje prin care îndeamnă la stoparea ”genocidului tăcut” – avortul, astfel încât copiii să fie lăsați să vină pe lume, organizatorii estimând că populația României ar fi fost cel puțin dublă sau chiar triplă dacă fenomenul nu ar fi avut o amploare atât de mare.
”Marșul pentru viață”, organizat chiar a doua zi după sărbătoarea Bunei Vestiri - ziua în care Fecioara Maria a fost vestită că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, a pornit din centrul Sucevei, de la Biserica Sf. Dumitru, pe un traseu de câțiva kilometri, pe care s-a revenit tot în zona centrală, pe esplanadă, în fața Casei de Cultură.
Din păcate, numărul participanților, care a fost destul de mare pe traseu, în timpul marșului, s-a diminuat considerabil până la revenirea în Centru, din cauza unei ploi puternice, cu gheață, care i-a determinat pe mulți să se adăpostească și să plece acasă.
Chiar și așa, organizatorii și o parte dintre participanți au înfruntat ploaia și au ajuns în Centru, unde au avut parte și de momente însorite, care le-au permis să își desfășoare evenimentul până la capăt.
Tema de anul acesta - „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” - a fost susținută atât prin mesaje transmise de participanți prin pancarte, printr-un program artistic susținut de copii și adulți, pe esplanadă, cât și prin îndemnuri ale organizatorilor.
”Acum mulți ani, când am început să facem acest marș, a pornit din disperarea faptului că se ucid un milion de copii pe an. Voiam să strigăm, pentru că era un genocid tăcut – nu știe nimeni asta. Astăzi, în Suceava se ucid patru copii pe zi. Este dramatic ca poporul lui Ștefan să-și ucidă copiii. În acești ani, din 90 până acum, s-au făcut peste 20 de milioane de avorturi.
Imaginați-vă cum ar fi arătat acest popor cu încă 20 de milioane de tineri cu vârsta de până în 30 de ani! Câți oameni, cât potențial, câte genii, câți oameni de virtute dintre acești 20 sau chiar 30 de milioane de oameni care nu mai sunt printre noi! ...Viața începe în momentul concepției!”, a spus doctorul Mircea Pușcașu, unul dintre inițiatorii acestui eveniment la Suceava.
Un îndemn la responsabilitate și asumare a misiunii de a deveni părinți a fost transmis și de dr. Mihai Gavrilovici, implicat an de an în aceste acțiuni: ”Ieri a fost Buna Vestire, peste nouă luni începe viața Domnului.
În ziua de astăzi predomină cultura morții, nu a vieții! Avortul, care este crimă, este mascat în ceva foarte onorabil – planificare familială.
Chiar și fertilizarea in vitro poartă în ea niște crime trecute sub tăcere.
Dar sunt familii care nu pot avea copii și se bucură enorm când le vine un copil. În același timp sunt alții care pot face copii, dar care recurg la crimă – avortul. Suntem ipocriți și nebuni, dacă pentru același lucru, o sarcină, care e un dar de la Dumnezeu, pe una o primești, pe alta nu. Să terminăm cu această nebunie și ipocrizie!
Trebuie să ajutăm copiii să se nască și nu trebuie să amânăm – dacă s-a întâmplat acum, e momentul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit să devenim părinți!”
Pe lângă melodii și poezii cu tematica copilăriei, a părinților, la finele evenimentului a avut loc și un mini-concert al grupului tradițional ”Dor” din Moara, care s-a încheiat forțat de împrejurări – o nouă repriză de ploaie.
La Suceava, ”Marșul pentru viață” se organizează de 8 ani, fiind implicate numeroase asociații și fundații locale reunite în ”Alianța Bucovina pentru Viață”.