Un agent economic din zona Fundu Moldovei are de achitat sancțiuni de aproape 70.000 de lei după ce a dus lemnul pe care-l avea înregistrat, cu acte, într-un depozit temporar, către o altă destinație, fără a emite documentele impuse de lege.
În baza informațiilor furnizate de SUMAL 2.0, în data de 23.03.2023, Garda Forestieră Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc – Secția de Poliție Rurală nr. 11 Pojorâta au efectuat verificări la un depozit temporar aparținând unui operator economic din comuna Fundu Moldovei, județul Suceava.
Deși în aplicația SUMAL 2.0, la data verificărilor era înregistrat un stoc scriptic de aproape 340 mc buștean de rășinoase și foioase, în teren, în locația aferentă depozitului temporar autorizat pentru operatorul economic în vederea exploatării unei partizi, delegații de la Garda Forestieră Suceava au constatat existența unui volum de doar 73 mc, în majoritate buștean de esență foioase.
„Întrucât nu au fost prezentate justificări legale cu privire la lipsa materialelor lemnoase din depozit, echipa de control a aplicat operatorului economic o sancțiune contravențională în valoare de 15.000 lei, iar cantitatea de 266 mc buștean rășinoase și foioase, cu o valoare de 54.305 lei, a fost confiscată valoric.
Vom continua verificările privind trasabilitatea materialelor lemnoase identificate ca expediate fără documentele de proveniență legală, urmând a se lua măsurile ce se impun”, a precizat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
Cazul este un bun exemplu în privința asprimii legislației care vizează materialul lemnos, chiar dacă are proveniență legală, dar și a eficienței măsurilor de control, în special prin programul SUMAL 2.0, România fiind singura țară europeană care are implementată o asemenea măsură la nivel național.