Echipa de robotică a Colegiului Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc s-a calificat în semifinala Concursului Național CanSat, competiție organizată de Agenția Spațială Europeană, în cadrul căreia elevii trebuie să construiască un minisatelit pe care trebuie să-l lanseze la înălțimea de 1 kilometru, să execute o serie de măsurători și apoi să aterizeze în siguranță.
Minisatelitul elevilor trebuie să aibă volumul și forma unei doze de băutură.
Membrii echipei de la Câmpulung sunt elevi în clasa a XI-a, la profilul matematică-informatică, cu rezultate foarte bune la învățătură și olimpici la diferite materii: Andreea Ghelbere, Gabriela Andreea Candrea, Carla Elena Bersan, Gabriel Buha.
Elevii sunt coordonați de prof. Dayana – Luisa Ivașcu. Potrivit acesteia, în competiție au rămas 14 echipe, iar în etapa finală, care se va desfășura la Timișoara, vor participa doar 8 echipe care vor fi alese în următoarele etape.
”CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ 1000 de metri cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță”, a explicat prof. Ivașcu.
Fiecare CanSat va trebui să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară. Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice.
Misiunea secundară a echipei Robot Rover, de la Colegiul „Dragoș Vodă”, este de a descoperi dacă sunt găuri în stratul de ozon, de a afla sănătatea plantelor cu ajutorul camerei cu inflaroșu și de a descoperi dacă sunt prezente gaze nocive cu ajutorul senzorului de gaze.
Evoluția echipei poate fi urmărită pe pagina de facebook Robots Rover – CanSat.
O primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială
Potrivit organizatorilor competiției, Agenția Spațială Europeană prin Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc.. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).