Șase persoane, printre care și o femeie, au fost reținute marți după-amiază de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava. Acestea au primit ordonanțe de reținere pentru o perioadă de 24 de ore, iar miercuri vor fi prezentate în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de tineri din Măneuți, Dornești și Rădăuți, care puseseră pe picioare o rețea prin care vindeau substanțe psihoactive către oameni din zona Rădăuți, inclusiv minorilor.
Pentru a destructura această rețea, în cursul zilei de marți, împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava – Serviciul Antidrog, s-au derulat 27 de percheziții, din care 25 în județul Suceava și 2 în municipiului Cluj-Napoca. Faptele vizate sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Anchetatorii spun că în perioada iunie 2022 – martie 2023, mai multe persoane din municipiul Rădăuți ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în traficul de droguri și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv. Aceste pastile erau vândute, inclusiv minorilor, din municipiul Rădăuți și din localitățile limitrofe cu sume cuprinse între 200 și 250 de lei per gram.
Marfa era adusă din străinătate, dar și din județul Cluj, acolo unde în octombrie anul trecut unul dintre suspecți a fost prins cu o cantitate de 3 kilograme de pastile psihoactive. La perchezițiile de marți s-a mai găsit o cantitate de 500 de grame de substanțe, un pistol, obiecte de porționat droguri, dar și diferite sume de bani.
Acțiunea de marți s-a derulat cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca și Iași, inspectoratelor de poliție județene Suceava, Bistrița-Năsăud și Cluj, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.
Anchetatorii au făcut precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.