Emoții și testări pentru 7.110 de elevi de clasa a VIII-a din județul Suceava.
În această săptămână sunt programate probele simulării Evaluării Naționale, testare care debutează luni, 20 martie, cu proba de limba și literatura română. Urmează proba la matematică, pe 21 martie, și proba scrisă la limba și literatura maternă, pe 22 martie.
Pe 29 martie vor fi publicate rezultatele în toate cele162 de centre de examen din județ.
Simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a va începe la ora 09:00, elevii având la dispoziţie două ore pentru a rezolva cerinţele primite.
Camerelede supraveghere audio-video vor fi funcționale în toate sălile din centrele de examen, iar evaluarea lucrărilor se va face de către profesorii evaluatori din unitatea de învățământ.
Anul trecut, circa 64,5% dintre elevii suceveni de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la simularea examenului, cele mai multe fiind din intervalele 5-5,99 și 6-6,99.
Condiții speciale pentru 18 elevi din județ
Pentru aceste simulări, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a aprobat 18 solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale, în toate cazurile fiind vorba de prelungirea timpului de lucru cu maxim 2 ore. La acestea se adaugă și alte proceduri suplimentare pentru 11 dintre cei 18 elevi, după cum urmează: susținerea probelor cu suportul interpreților limbajului mimico-gestual pentru 5 elevi, dispozitiv de monitorizare a glicemiei, pompă de insulină, glucometru și telefon mobil pentru 3 elevi, susținerea probelor de examen în săli de clasă diferite pentru 3 elevi, dintre care un elev beneficiază și de prezența unui însoțitor și utilizarea de materiale compensatorii (tabele cu formule) și instrumente compensatorii (calculator), iar un alt elev beneficiază și de prezența unui însoțitor și transmiterea subiectelor prin dictare directă de către unul dintre profesorii asistenți.
Rezultatele nu se contestă și nu se trec în catalog
Potrivit Ministerului Educației, aceste simulări își propun familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și îmbunătățirea rezultatelor obţinute de către elevi.
„Rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară”, transmite ministerul de resort.
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
La finele lunii, urmează simulările elevilor de liceu
Cât privește simularea probelor de la bacalaureat, examenul are următorul calendar: 27 martie – proba limba și literatura română; 28 martie – proba proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), 29 martie – proba proba la alegere a profilului și specializării; 30 – proba limba și lieratura maternă.
Rezultatele vor fi publicate pe 6 aprilie.