Protosinghelul Hrisostom Ciuciu, ieromonah la Mănăstirea Putna, a conferențiat recent în fața elevilor de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. Activitatea s-a desfășurat joi, 16 martie 2023, în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.
Părintele Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna (locul unde se află mormântul ocrotitorului spiritual al Colegiului Militar, Voievodul Ștefan cel Mare) a susținut conferința „Relația dintre principiile morale creștine și disciplina militară”. Am aflat de la preotul profesor Constantin Cârloanță că înainte de a intra în monahism, părintele Protosinghel Hrisostom a fost cadru militar în Forțele Navale ale Armatei Române, în prezent având și calitatea de cadru didactic universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Părintele Hrisostom a explicat ce înseamnă responsabilitatea serviciului militar asumat de către un tânăr și consecințele acestuia în viața socială. Pe parcursul conferinței, a fost subliniată ideea că „armata este cea care ne face să iubim pacea și nu ne face specialiști ai războiului. Cu cât slujești unui ideal mai înalt decât tine, cu atât devii mai conștient de valoarea vieții în general.”
Ieromonahul de la Mănăstirea Putna le-a mai vorbit elevilor câmpulungeni și despre alegerea liceului militar, care „reprezintă chemarea pe care o avem de la Dumnezeu de a ne asuma jertfa față de patrie, care începe cu însușirea îndatoririlor militare prin programul parcurs zilnic”.
Părintele a argumentat asemănarea dintre subordonarea militară și ascultarea monahală, spunând că „cel care face ascultare din iubire evidențiază, de fapt, disponibilitatea față de cei din jur.”
În cadrul conferinței, părintele Hrisostom a dezvoltat ideea că „prieteniile durabile dintre liceenii militari se întemeiază prin îmbrățișarea acelorași valori și idealuri”.
Unul dintre participanții la conferință, elevul fruntaș Daria Gavriluț, a declarat: „Consider că părintele Hrisostom, prin această conferință, a trezit în fiecare elev ștefănist un profund sentiment de libertate și de apărare a propriei credințe pentru patrie și Dumnezeu. A reușit să ne deschidă porțile cunoașterii despre viața de militar și ce responsabilități ne asumăm în această carieră.”