Una dintre principalele preocupări ale conducerii administrației sucevene în această perioadă este cea de expertizare de risc seismic a tuturor unităților de învățământ din municipiul reședință de județ.
Primarul Ion Lungu a spus că această preocupare vizează toate cele 28 de unități de învățământ din oraș, iar deja la 14 dintre acestea expertiza a fost făcută întrucât sunt prinse într-o serie de proiecte europene unde documentația respectivă a fost obligatorie.
Edilul Sucevei a precizat că aproape toate unitățile de învățământ expertizate sunt încadrate la categoria III de risc seismic, în care, conform legislației actuale, intră clădirile care pot suferi avarii minore în cazul unui seism. Astfel, poate cădea tencuiala, pot apărea fisuri și crăpături la pereți, fără ca viața locatarilor să fie pusă în pericol.
În această categorie sunt încadrate Colegiul ”Petru Rareș”, Colegiul ”Samuil Isopescu”, Colegiul ”Al.I. Cuza”, Colegiul ”Petru Mușat”, Colegiul de Industrie Alimentară, Colegiul ”Mihai Eminescu” dar și Școala Nr. 11 „Miron Costin” și școlile 3, 5, 7, 8, 9, 10.
O situație aparte se înregistrează la Școala Nr. 6 din Burdujeni Sat, unde corpul B are grad seismic III, iar corpul A, vechi din 1911, este la categoria II de risc seismic. „Pentru acest corp de școală vom promova un proiect de reabilitare cu fonduri europene prin POR”, a precizat Ion Lungu.
Conform legii, în categoria II sunt imobile pentru care posibilitatea de prăbușire în caz de cutremur este redusă, dar un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările etc., fără a pune în pericol structura de rezistență.
Nu în ultimul rând, edilul Sucevei a atras atenția asupra unei raportări greșite de la Inspectoratul Școlar Județean, conform căreia LPS și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” apar ca fiind cu risc seismic II, când de fapt nu e făcută nicio expertiză.