miercuri, 15 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 61 (8285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

De ce nu știm să cerem?

Pentru a avea succes în ceea ce ceri trebuie să îndeplinești niște condiții! Să știi clar ce vrei! Să motivezi credibil cererea! Să o adresezi celor în măsură să o rezolve! Și să respecți faptul că ”tonul face muzica” în relațiile interne, dar și interstatale! Eșecurile în cascadă după accederea în NATO și UE arată, fără dubiu, că nu știm clar ce vrem! Domnul Președinte a spus că România este un ”stat eșuat” și are perfectă dreptate în domeniul pe care trebuie să-l abordăm aici! Bineînțeles el nu are nicio vină! Și nici ”guvernul său”! Greaua moștenire, de la Burebista până în ziua de astăzi, este vinovata de serviciu, fapt invocat de toți cei care ne-au condus și încă o fac.

Pentru a ști ce să ceri este absolut obligatoriu ca România să aibă o ”foaie de parcurs” pe minimum un deceniu. Să știm ce vom face în energie (gaze din Marea Neagră, energie nucleară, hidrocentrale etc.), în transporturi (autostrăzi, căi ferate, căi navigabile), în educație, în cercetare, în sănătate, dar și în administrație. În momentul în care în ”programul de țară” avem clar cuprinse obiectivele, vom putem face un pachet concret de cereri pentru îndeplinirea lor! Cu schimbarea priorităților României, în funcție de alternanța la conducerea țării, asistăm la emiterea de cereri ce nu urmăresc îndeplinirea unor proiecte multianuale. ”Se țipă” pentru acoperirea urgentă a unor nevoi ce nu au fost anticipate din lipsă de profesionalism.

Experiența ne arată că motivația realistă a cererilor este esențială! Au început și decidenții noștri, deși nu le convine, să se lămurească că nu avem succes cu cereri de genul ”dați-ne bani, că știm ce să facem cu ei”. Când pentru fondurile PNRR pentru Autostrada Moldovei au fost desenate pe hartă crucile (decesele) dintr-un an pe E85, finanțatorii au fost convinși. De ce nu și poze cu câmpuri arse de secetă pentru finanțarea sistemului de irigații Siret-Bărăgan (700.000 de hectare)?

Eșecul aderării la Spațiul Schengen ne-a arătat că ”iluștri conducători” au emis cererile către ”adrisant necunoscut”!, nu au făcut lobby în zonele de decizie, s-au trezit foarte târziu (oare s-au trezit?) și au sfârșit prin a se isteriza pentru nedreptatea (reală) făcut! Nicio demisie, nici un vinovat! Nici măcar Dragnea nu-i vinovat? Vor lansa pe piața mass- media altă ”cestiune arzătoare la ordinea zilei” și poporul va uita!

Când m-am oprit asupra subiectului cererilor României nu m-am limitat doar la cele financiare care, e drept, sunt cele mai importante, iar absorbția fondurilor externe este esențială pentru a accede în termen mediu la ”masa bogaților”.

Trebuie să cerem, în funcție de dimensiunea internațională a României, posturi de conducere în organismele europene și internaționale! Capacitatea de lobby a celor care ocupă funcții înalte este necesară țării! Bulgaria a primit președenția FMI. Întâmplător oare intră în zona euro în 2025 și noi la Sfântul Așteaptă?

Mișcările economice de amploare pe plan mondial ne pun în poziția de a emite cereri de relocare în România a unor industrii și servicii ce nu se mai simt ”bine” în China, Rusia, Ucraina etc.. Trebuia să facem după Brexit (Olanda a excelat), dar putem să o facem și acum! În lume există și o diplomație economică. La noi? Ce fac atașații comercial! Doar shopping?

Dan Strutinschi

P.S. Zeleschi este acuzat că spune minciuni! OK! Bismarck spunea că la război, după vânătoare și înainte de alegeri se spun cele mai multe minciuni!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu știm să cerem?.
 Vizualizări articol: 1022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
De ce nu știm să cerem?5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei