Mai mult de o treime din școlile din județ nu beneficiază de pază și nici nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, care să aducă un plus în siguranța elevilor și a cadrelor didactice.
Nu e o problemă de ieri, de azi, ci este cunoscut faptul că în zeci de școli din județ paza este asigurată doar de elevul sau de profesorul de serviciu, ineficiente în a asigura un mediu sigur pentru elevi și profesori.
Datele aferente anului școlar trecut arată că puțin peste 60% din școlile din județ erau asigurate cu pază, cei mai mulți manageri de școli optând pentru sisteme de supraveghere video.
De cealaltă parte, potrivit datelor Poliției Județene, 36,2% din totalul unităților de învățământ preuniversitar nu dispuneau în anul școlar trecut de pază umană și nici de dotare cu sisteme de supraveghere video, asta însemnând 271 de unități.
Trei sferturi dintre aceste școli se află în mediul rural.
Incident recent, la școala din Frătăuții Noi, fără camere funcționale și fără pază
Problema siguranței în școli a fost readusă în atenție odată cu incidentul de la Școala „Iraclie Porumbescu” din Frătăuții Noi, unde un elev de14 ani a fost lovit destul de violent, în timpul unei pauze, de un fost elev al școlii, aproape de intrarea principală a unității.
Din păcate, incidentul nu a fost surprins de camerele de supraveghere, care nu erau funcționale la momentul respectiv.
Adolescentul de clasa a VIII-a a fost lovit în zona feței, diagnosticul pus de medicii Spitalului Județean confirmând violența agresiunii.
Potrivit apropiaților, cei doi adolescenți aveau un conflict mai vechi.
După incident, băiatul lovit a anunțat profesorii, după care s-a reîntors la cursuri, iar spre seară a fost dus de mama sa la Urgențele Spitalului Județean.
Directorul școlii, prof. Vasile Olari, a menționat că a întrunit o comisie disciplinară, iar în cursul zilei de astăzi membrii Consiliului de Administrație se vor întâlni pentru a analiza cazul.
Vizați de anchetă sunt, în mod deosebit, diriginta care a chemat la școală mai mulți foști elevi ai școlii, printre care se număra și agresorul, fără a anunța conducerea școlii de inițiativă, dar și profesorul de serviciu.
„Joi, când a avut loc incidentul, mai mulți foști elevi ai unității au fost chemați de fosta lor dirigintă pentru a li se înmâna niște fișe, însă acest lucru nu a fost adus la cunoștința nimănui. Orice activitate de acest gen trebuie aprobată. Ținem legătura cu mama, cu băiatul, este supărător ceea ce s-a întâmplat”, a menționat directorul. Acesta a mai adăugat că unitatea este dotată cu sistem de supraveghere video la interior și în exterior, însă în momentul incidentului camerele din afara școlii erau nefuncționale.