Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 59 (8283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Încă unul

Un dosar în care au fost trimişi în judecată un şef de ocol şi alţi silvicultori, clasat prin prescriere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar în care cinci silvicultori de la Ocolul Silvic Breaza au fost trimiși în judecată, acuzați de de fapte de abuz în serviciu care ar fi dus la tăieri ilegale efectuate de alte persoane, au scăpat de răspundere penală.

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a constatat că a intervenit prescripția față de toate presupusele fapte, vechi din 2013 sau 2015. De altfel, parte din acuzații au fost demontate în instanță. Totodată, la un moment dat dosarul a fost retrimis la procurori din cauza unor neregularități.

 

Acuzați că au emis autorizații de exploatări care au dus la tăieri ilegale

  

Mihai Lițu, șeful ocolului Breaza, a fost unul din inculpații trimiși în judecată. În cazul său  procurorii au dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunile de abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.

În esenţă, şeful de ocol a fost acuzat pentru două tăieri care s-au făcut în anul 2013. El a fost acuzat că a emis, fără drept, autorizaţie de exploatare masă lemnoasă, prin îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu, ceea ce a dus la tăierea ilegală de arbori din fondul forestier proprietate a statului.

Într-un caz a fost vorba de 58 de arbori, cu volum total de 83 mc şi valoare de 7.055 de lei.

În al doilea caz este vorba de 68 de arbori, cu volum total de 99 mc şi valoare de 8.415 lei.

 

Cum s-au apăsat silvicultorii

Şeful de ocol Mihai Liţu a arătat în faţa poliţiştilor, a procurorilor şi apoi a judecătorilor că suprafeţele pe care s-au efectuat tăieri apăreau în domeniul privat, ca retrocedate, şi nu în domeniul statului. Mihai Liţu a declarat că a fost depusă la dosar o hartă în care e clar conturat că suprafeţele de pe care s-a exploatat lemn apar în domeniul privat, ca retrocedate.

Mihai Liţu s-a mai întrebat cum de cei care au făcut efectiv tăieri de arbori, respectiv proprietarul şi împuternicitul acestuia, au primit ordonanţe de clasare, deşi iniţial au avut dosare penale pentru tăieri ilegale de arbori.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată şi silvicultorii Dumitru Ţicaleac, Marius Tătar, Liviu Moisa şi Cătălin Ioan Ursache.

Repetăm, toți cei cinci au scăpat de răspundere în urma intervenției prescripției.

Teoretic, sentința Judecătoria Câmpulung Moldovenesc mai poate fi atacată cu apel însă este puțin probabil să întâmple acest lucru având în vedere că, în baza actualelor prevederi, faptele sunt prescrise. 

 

În dosar nu este reținut nici un prejudiciu

Direcția Silvică Suceava nu s-a constituit parte civilă în acest caz. 

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a mai dispus desființarea totală a următoarelor înscrisuri: - autorizaţia de exploatare nr. 634359 din 02.08.2013, înregistrată la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 676 din 02.08.2013; - autorizaţia de exploatare nr. 603912 din 29.03.2013, înregistrată la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 347 din 29.03.2013; - carnetul de marcare-inventariere înregistrat la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 5981/09.07.2013; - actul de punere în valoarea cu nr. 16712; - actul de punere în valoare nr. 582800; - procesul-verbal de predare primire a suprafeţei parchetului înregistrat la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 6619/05.08.2013; - procesul-verbal de reprimire a suprafeţei parchetului, înregistrat la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 569107/31.08.2013; - carnetul de marcare-inventariere înregistrat la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 2486/25.03.2013; - actul de punere în valoare nr. 16342; - actul de punere în valoare nr. 549318; - procesul-verbal de predare primire a suprafeţei parchetului înregistrată la Ocolul Silvic Breaza sub nr. 2891/01.04.2013; - procesul-verbal de reprimire a suprafeţei parchetului înregistrat la Ocolul Silvic Breaza cu nr. 550630/30.04.2013.

De precizat și că în dosar nu este reținut vreun prejudiciu de achitat, ceea ce ar putea duce și la concluzia nevinovăției inculpaților.

Totuși, toate aceste aspecte ar trebui să fie lămurite în motivarea pe care judecătorii au întocmit-o cu privire la acest dosar și care va ajunge în zilele următoare la părțile din dosar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un dosar în care au fost trimişi în judecată un şef de ocol şi alţi silvicultori, clasat prin prescriere.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un dosar în care au fost trimişi în judecată un şef de ocol şi alţi silvicultori, clasat prin prescriere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei