Planul de acțiune al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava cu privire la depistarea afacerilor ilegale cu lemn a avut rezultate deosebite în perioada 7-11 martie, interval în care au fost confiscate două autotrenuri, în valoare de peste 30.000 de euro, dar și peste 300 mc material lemnos, în valoare de aproximativ 90.000 de lei.
În aceleași cazuri s-au aplicat și sancțiuni contravenționale agenților economici pentru încălcarea legislației silvice, în valoare de peste 50.000 de lei, și s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic, dar și pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documentele specifice de transport, aceste cazuri fiind însoțite și de măsura de confiscare a autovehiculelor.
Vehicul încărcat cu multă cherestea provenită din tăieri ilegale, oprit la Mălini
Cea mai recentă captură majoră este de sâmbătă, 11 martie, când polițiști de la mai multe structuri au descins în comunele Mălini și Slatina, având ca principal obiectiv identificarea vehiculelor care transportă lemn exploatat ilegal, în baza unor informații anterioare.
Sâmbătă, în jurul orei 16:00, în satul Stănișoara, comuna Mălini, polițiștii au oprit un vehicul greu care se deplasa dinspre satul Iesle spre Mălini și transporta cherestea. Bărbatul de la volan nu avea aviz de însoțire a lemnului. Așadar, cheresteaua nu provenea dintr-o tăiere legală, evident nici dintr-o prelucrare ulterioară legală.
Autotrenul a fost condus la sediul Ocolului Silvic Mălini, unde a fost inventariată masa lemnoasă, constatându-se că este vorba de peste 16 mc cherestea grinzi rășinoase.
Având în vedere cantitatea, cazul intră în sfera penală:
”În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc lemn, neînsoţite de documentele specifice de transport. În baza legii, polițiștii au dispus măsura indisponibilizării în vederea confiscării a cantității de 16,87 mc cherestea rășinoase, în valoare de 16.650 lei, care a fost predată în custodia Ocolului Silvic Mălini.
De asemenea, s-a luat măsura indisponibilizării, în vederea confiscării, a mijlocului de transport, respectiv autotrenul în valoare de aproximativ 15.000 de euro”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
Alt vehicul încărcat cu lemne, confiscat, pe raza comunei Baia
Această captură și confiscare de mijloc de transport lemn vine la câteva zile după confiscarea unui alt autotren oprit în satul Bogata, comuna Baia. În acest caz, jandarmii au oprit mașina, în urma unei acțiuni a Gărzii Forestiere Suceava și a poliției.
După inventariere s-a constatat că șoferul avea încărcată o cantitate de peste 17 mc material lemnos, lemn rotund rășinoase, fără documente legale. Cantitatea de lemn a fost confiscată, descărcată şi depozitată la cantonul silvic din comuna Boroaia.
Și în acest caz a fost vorba de peste 10 mc lemn de proveniență ilegală astfel că a fost confiscată și autoutilitara, în valoare de aproximativ 18.000 de euro.
Cantități mari de lemn ”albit” pe la societăți din zona Vatra Dornei
Tot în acest scurt interval, 7-11 martie, și polițiștii de la Secția Rurală Vatra Dornei au acționat intens pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase.
Astfel, a fost descoperită o societate comercială care ar fi emis 7 avize de însoțire a materialului lemnos, atât din platforma primară cât și din depozitul societății, pentru o cantitate totală de 164 mc lemn rotund rășinoase, în valoare de peste 41.000 lei, fără proveniență legală.
S-au dat amenzi în valoare de 20.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 164 mc lemn rotund rășinoase.
O altă societate din Vatra Dornei ar fi emis 4 avize de însoțire a materialului lemnos din platforma primară, pentru cantitatea de 99 mc lemn rotund rășinoase, cu o valoare de peste 24.000 lei, tot fără proveniență legală.
În acest caz s-au dat amenzi de 15.000 de lei.