Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a lansat, marți, la Suceava, o campanie de strângere de semnături intitulată „Semnează pentru România în Schengen”. Lansarea campaniei a avut loc la sediul PMP Suceava, în prezența liderului județean al partidului, Marian Andronache, și a președintelui executiv la nivel național, Petru Movilă.
Eugen Tomac a explicat că a inițiat acest demers pentru a convinge Parlamentul European să se implice ca reclamant privilegiat în procesul pe care el l-a inițiat împotriva Comisiei Europene în urma respingerii aderării României la spațiul Schengen. Tomac a amintit că în data de 8 decembrie 2022 a avut loc ședința Consiliului JAI, în care miniștrii de Interne trebuiau să adopte o decizie prin care România, Bulgaria și Croația să fie invitate să adere la Schengen, la solicitarea Comisiei Europene și a Parlamentului European. Liderul PMP a spus că acest lucru nu s-a întâmplat, iar singura țară invitată a fost Croația, deși România îndeplinea condițiile încă din anul 2010.
El a explicat că potrivit tratatului semnat la aderarea la Uniunea Europeană, România trebuia să fie invitată să adere la Schengen atunci când îndeplinește criteriile. „Noi, deși îndeplinim criteriile din 9 iunie 2010, iată că pentru prima dată s-a pus pe ordinea de zi aderarea la spațiul Schengen în 8 decembrie 2022”, a precizat Eugen Tomac, el atrăgând atenția că prin decizia de respingere ca urmare a votului dat de Austria, celor peste 20 de milioane de români li se încalcă flagrant dreptul la libera circulație a persoanelor și mărfurilor.
Tomac a spus că după decizia Consiliului JAI, a solicitat Guvernului României, Parlamentului și Comisiei Europene ca în calitate de reclamanți privilegiați să atace la nivelul Curții de Justiție a UE această hotărâre. Președintele PMP a subliniat că în condițiile în care Guvernul României nu a făcut nimic în această privință, a luat decizia să atace el, în calitate de eurodeputat, decizia de respingere a aderării României la Schengen. Eugen Tomac a spus că această acțiune în instanță este o premieră în rândul europarlamentarilor și că toate cheltuielile sunt suportate de el, fără ca statul român să fie implicat. „Mi-am asumat acest demers pentru că am considerat-o o acțiune care este dincolo de relația dintre oameni și instituții, e o chestiune ce ține de demnitatea noastră. Atunci când vezi cum cu un cinism incredibil un stat îți încalcă niște drepturi cred că ești obligat ca om politic să cauți toate soluțiile pentru a corecta această nedreptate. Iar pentru asta am lansat această campanie prin care invit cetățenii români și nu numai să intre pe portalul romaniainschengen.ro, unde orice cetățean român poate semna pentru demersul nostru”, a declarat liderul PMP.
El a spus că în cele patru zile de la lansarea campaniei au fost strânse câteva mii de semnături și că își dorește ca un număr cât mai mare de români din țară și străinătate să semneze pentru acest demers. Eugen Tomac a precizat că acest demers este singurul care poate duce cu demnitate România în spațiul Schengen. El a mai arătat că procesul ar putea să dureze 1,5 – 2 ani, însă în această perioadă România poate continua negocierile pentru aderarea la Schengen.