Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 54 (8278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În creștere accelerată

Interes deosebit în jurul Sucevei pentru dezvoltarea de ferme de porci. În Europa sunt porci puțini și mai scumpi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Investitori mai mari sau doar suceveni care încearcă să dezvolte o afacere în domeniul zootehnic au deschis sau urmează să-și deschidă în perioada imediat următoare ferme de creștere a porcilor. Solicitările de autorizare a unor astfel de ferme s-au tot adunat în ultima perioadă la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, interesul deosebit pentru acest sector fiind o certitudine.

Acest interes vine cumva firesc, pe fondul unui deficit de porci pe piața din toată Europa și al prețurilor în creștere ale cărnii de porc de la poarta fermelor.

Pe de altă parte, rentabilitatea este în parte redusă de faptul că a crescut mult și prețul la purceii pentru fermele de creștere intensivă.  Fermierii caută însă soluții și la această problemă și încearcă să înglobeze în ferme și maternitățile de scroafe. 

 

Mai multe ferme sunt în curs de deschidere. Cea mai mare va fi la Verești

Sunt deschise sau urmează să fie deschise ferme la Slatina, la Bălăceana (creștere rase autohtone Bazna și Mangalița), la Hârtop, la Dumbrăveni, la Verești. 

O parte din ferme sunt deja populate și au producție, în timp ce altele sunt în curs de construire și de amenajare a spațiilor pentru primirea loturilor de porci.

Ca exemplu al interesului în creștere de pe piață, fosta fermă de la Dumbrăveni a fost cumpărată de un grup de investitori portughezi, iar ferma de la Verești a fost cumpărată de un investitor din Constanța care reface în totalitatea unitatea și are în plan să o aducă la o capacitate maximă de 400.000 porci, cu posibilitatea de a vinde anual peste 250.000 de porci pentru sacrificare. O astfel de fermă ar fi printre cele mai mari din țară.

La fel și la Milișăuți, fosta fermă ar urma să fie reactivată.

 

O fermă care brusc a avut mai mulți clienți la cumpărare

În cazul de la Dumbrăveni, de exemplu, ferma era scoasă de ani de zile la vânzare, dar nu erau clienți.

În ultima perioadă, însă, vânzătorul a avut numeroase oferte dintre care a ales-o pe cea mai bună pentru el. Este încă un semn clar al interesului pentru acest sector.

 

Preț în creștere la carnea de porc și furaje mai ieftine

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că sunt date vizibile că industria de creștere a porcului se revigorează. Disponibilitatea de carne adusă din import este mai mică, cu prețuri la carcasă în creștere.

Pesta porcină și alte probleme au redus efectivele de porci în mai toată Europa. În plus, scăderea prețului la cereale și la porumb face și mai rentabilă creșterea porcului.

La ora actuală, în jur de 75% din carnea de porc care se consumă la nivel național este de import. Se crede că într-un timp nu foarte lung aceste noi ferme medii și mari ar putea să asigure mare parte din necesarul local. Asta în condițiile în care necesarul local înseamnă și unitățile de procesare mari, care își vând produsele din carne și în alte județe.  

”Prețul de la poarta fermei a crescut mult în doar trei luni de zile, de la peste 7 lei kilogramul de carcasă în viu la peste 9 lei în momentul de față. La prima vedere rentabilitatea a crescut în acest sector, prețul la kilogramul de porc este în creștere, iar furajele sunt mai ieftine. Asta evident pentru că există disponibilitate mai mică de porc în mai toate țările Europei”, a subliniat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.

 

Sprijinirea maternităților de porci ar trebui să fie o prioritate acum

Totuși, directorul DSVSA a atras atenția că și prețul la purceii de 25-30 de kilograme (așa cum ajung ei în fermele de creștere) a crescut mult. Așadar, pentru cei care investesc în ferme există și acest revers al medaliei.

”Ideal ar fi să existe din partea Statului Român și un sistem de sprijinire a maternităților de porci, a nucleelor pentru scroafe. Aici există deficit foarte mare, prețul la purcei a crescut foarte mult, iar fermierii ar avea nevoie și de maternități. Ideal ar fi să poată investi și în maternități”, a explicat directorul DSVSA Suceava.

Voloșeniuc a arătat ca foarte îmbucurător faptul că o parte din investitorii din Suceava au luat deja în calcul și acest aspect. Astfel, au dezvoltat linia de îngrășare a porcilor, dar în paralel și pe cea de reproducție. 

Un imbold pentru agricultori este și că virusul pestei porcine africane a fost cel puțin în parte estompat. În județul Suceava nu mai există la acest moment nici un focar activ la porcul domestic.

De altfel, pentru prevenirea pestei porcine dezvoltarea de maternități ar fi ideală. Asta pentru că reducerea circulației porcilor înseamnă evident și reducerea riscului de apariție a virusului. Mai ales pentru ferme, este ideal ca porcul să se nască în maternitatea proprie și apoi să fie crescut pe linia de producție. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interes deosebit în jurul Sucevei pentru dezvoltarea de ferme de porci. În Europa sunt porci puțini și mai scumpi.
 Vizualizări articol: 2037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Interes deosebit în jurul Sucevei pentru dezvoltarea de ferme de porci. În Europa sunt porci puțini și mai scumpi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei