Suma achitată drept penalități de întârziere de consorțiul care a executat lucrările de construcție a depozitului de deșeuri de la Moara a intrat în conturile Consiliului Județean Suceava, în urma deciziei definitive și irevocabile a instanței, care a dat câștig de cauză administrației județene. Este vorba despre 2.169.720 de lei, echivalentul a 433.944 de euro, pe care constructorul a fost obligat să-i achite din cauza întârzierii finalizării lucrărilor cu circa 2 ani față de termenul prevăzut în contract. Banii vor fi alocați unor proiecte de dezvoltare ale Consiliului Județean.
„Antreprenorul a înregistrat circa 2 ani de zile întârziere în execuția lucrărilor, astfel că, potrivit contractului, înregistrând mai mult de 100 de zile întârziere, datora suma maximă a penalităților de 10% din prețul final al contractului, respectiv în sumă de 2.486.479,79 lei, la plata cărora a fost obligat prin hotărâre judecătorească definitivă de către Curtea de Apel Suceava”, a declarat secretarul general al județului Suceava, Petru Tanasă. Soluția a rămas definitivă prin Decizia Curții de Apel Suceava nr. 867 din 5 decembrie 2022.
Depozitul de deșeuri sau Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Moara este parte integrantă a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava, cu o valoare totală de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale). Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.
SMID înseamnă construcţia celor două depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an).
Tot din SMID au făcut parte construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor.
Contractul de finanţare a fost semnat în data de 11 aprilie 2011 pentru 13 contracte de lucrări prevăzute în întregul proiect SMID. Lucrările la Moara, în valoare de 27,24 de milioane de lei fără TVA, au început în octombrie 2012, cu termen de finalizare 18 luni. Investiţia a fost finalizată în anul 2016, dar în lipsa unui operator nu a fost pusă în funcţiune până în mai 2019.