În zilele noastre, se estimează că peste 40% din cuplurile care încep o relație s-au cunoscut în spațiul virtual, printr-o aplicație de întâlniri. Nu încape îndoială că internetul ne-a deschis calea către o lume infinită de posibilități care s-au extins și în domeniul relațiilor interpersonale și în cel al intimității. Prin urmare, conectarea cu cineva care folosește aplicații de dating are o serie de avantaje, deși există de asemenea unele riscuri care merită cunoscute.
Unul dintre principalele pericole asociate acestui tip de practici este înșelătoria pe internet sau catfishing - termen utilizat pentru situațiile în care persoanele își ascund sau modifică identitatea sau își construiesc alta complet diferită pe internet. Aceste persoane, numite catfisher, obișnuiesc să utilizeze profiluri false, fotografii sau informații ale altor persoane cărora le-au preluat identitatea și personalitatea în scopul de a flirta și a stabili o relație cu cineva, cu obiectivul de a face rău psihologic sau emoțional, de a se răzbuna pe cealaltă persoană sau pentru a comite o fraudă economică, printre alte motive. A vorbi despre relațiile virtuale cu prietenii și rețeaua noastră socială din contexte non-virtuale ne-ar putea ajuta să detectăm și să prevenim situații care ar putea deveni periculoase, în funcție de obiectivele pe care le urmărește catfisher-ul.
Alt risc în stabilirea de relații de cuplu într-un context virtual, care a început recent să fie obiect de studiu la nivel științific, este așa-numitul ghosting – derivat din cuvântul englezesc ghost, „fantomă”. Acest termen face referire la actul de a dispărea și a rupe orice contact cu persoana cu care exista o relație, de exemplu blocând sau ștergând conturile, eliminând sau încetând urmărirea persoanei pe rețelele sociale, evitând comunicarea și încetând orice răspuns la mesajele sau apelurile persoanei cu care au format un cuplu. Cel care îl practică dispare brusc, fără nicio justificare și ignoră orice încercare de apropiere sau comunicare din partea celuilalt. Se produce o ruptură unilaterală și fără să se ofere explicații, acest ultim aspect fiind ceea ce deosebește respectivele despărțiri de altele mai tradiționale. Acest tip de practică tinde să fie mai frecvent în relațiile începute virtual decât în cele care se stabilesc față în față. Puținele cercetări realizate pe acest subiect provin din Statele Unite ale Americii și s-au centrat specific pe adolescenți și tineri între 18 și 30 de ani, ei fiind cei care utilizează cel mai mult tehnologiile digitale pentru a începe și stabili relații de cuplu. Rezultatele obținute au demonstrat că majoritatea tinerilor au experiențe atât de a-i părăsi pe alții, cât și de a fi părăsiți prin această metodă. Acest lucru poate provoca durere și incertitudine atât celui care îl face, cât și celui căruia i se face, pentru că ghosting-ul este o formă de respingere socială. Rezultatele unei cercetări recente realizate de cercetători de la Universitatea Wesleyan din Connecticut semnalează printre motivele pentru care se rupe de obicei o relație folosind această metodă: pierderea interesului pentru relație; evitarea confruntării sau conflictului cu celălalt față de un posibil contact sexual nedorit (acest lucru se întâmplă mai ales în cazurile în care persoanele resimt anxietate sau nu se simt pregătite să întrețină o relație sexuală, în special când nu au experiențe anterioare); evitarea apropierii și angajamentului pe termen lung; menținerea siguranței și a stării de bine, în special când celălalt este perceput ca fiind o persoană toxică, negativă, geloasă, neplăcută, manipulatoare etc.; din ușurința dată de mediile virtuale pentru a pune capăt unei relații; pentru a-l proteja pe celălalt – mulți din cei care utilizează această metodă de a încheia o relație cred că este mai de bun-simț să dispară decât să se certe cu celălalt sau să îi spună direct că nu este iubit.
Pentru majoritatea victimelor, însă, acest tip de despărțire rănește stima de sine, produce nesiguranță, vinovăție, îndoieli și disperare cu privire la stabilirea de relații virtuale viitoare.
Nu încape îndoială că ruperea unei relații de dragoste este o situație dureroasă care va impune ca membrii cuplului să dispună de bune abilități de comunicare menite să le permită să gestioneze această situație în mod sănătos. A face cunoscute potențialele pericole pe care le comportă relațiile afective prin intermediul anunțurilor, infograficelor sau al oricărei strategii de informare, pe lângă formarea de competențe emoționale, de exemplu, empatia, ascultarea, rezolvarea conflictelor, comunicarea asertivă etc. în diferite contexte (școală, universitate etc.), i-ar putea ajuta pe mulți adolescenți și tineri să construiască în spațiul cibernetic niște relații interpersonale și afective mai satisfăcătoare și sănătoase.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com