Abandonarea deșeurilor din construcții pe lângă punctele de colectare a gunoiului menajer este o practică des întâlnită, pentru evitarea plății taxelor de transport și depozitare a gunoiului.
O astfel de activitate ilegală a fost surprinsă vineri, în imagini foto și video, de un locuitor din zonă, în mijlocul cartierului sucevean Obcini.
În filmare se observă cum patru bărbați, care fie lucrează la o firmă de construcții, fie fac lucrări „la negru”, coboară dintr-un microbuz alb, cu numărul de înmatriculare SV 15 KPV, mai mulți saci încărcați cu moloz.
Aliniați, în șir indian, aceștia scot din mașină sacii cu deșeuri din construcții și îi aruncă la punctul de colectare a gunoiului de pe strada Gavril Tudoraș nr. 21. Din când în când, unul dintre ei, care „ține de șase”, mai trage cu ochiul în jur, să vadă dacă vine cineva care ar putea să le facă probleme.
Conform legii, atunci când o modernizare sau lucrările de reparaţii sunt făcute cu o firmă specializată, trebuie încheiat contract cu o firmă de salubrizare, pentru ridicarea deşeurilor din construcţii. De obicei, firma respectivă le pune la dispoziție un container special, amplasat în zona lucrării, unde se depun toate deșeurile rezultate și se golesc periodic.
Numai că mulți preferă să rezolve problema „gospodărește”, aruncând deșeurile pe la punctele de colectare din oraș, unde deranjează locuitorii din zonă, nefiind ridicate pentru că nu sunt deșeuri menajere și nu pot fi luate cu mașinile care vin să golească containerele îngropate și semiîngropate.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care fac lucrări de modernizare în locuințe, în regie proprie, Primăria Suceava oferă posibilitatea de ridicare gratuită a deșeurilor rezultate, dar în baza unei solicitări exprese, cu programare, fiind trimisă o mașină special pentru astfel de situații.
Numai că și așa sunt probleme, pentru că mulți fie nu ştiu acest lucru, fie nu au răbdare să se programeze și aruncă deșeurile din construcții noaptea, pe ascuns, sau chiar ziua, cum au mai fost cazuri surprinse chiar pe camerele de supraveghere care există la mai multe puncte de colectare a gunoiului.