Criza energetică și scumpirile la gazul metan și energia electrică au dus la o creștere foarte mare a cererii de lemn de foc din partea populației, la nivelul întregii țări.
Criza lemnului de foc, resimțită acut în majoritatea județelor, mai ales în partea de sud, unde prețurile au luat-o razna și s-a ajuns la valori de 700-900 de lei pe metrul cub, i-a afectat cel mai puțin pe suceveni, care au avut și au în continuare lemn de foc disponibil pe piață, la prețuri avantajoase.
„Unul din obiectivele prioritare în anul 2022 ale Direcției Silvice Suceava a fost aprovizionarea cu lemn pentru încălzirea locuințelor a persoanelor fizice de pe raza județului Suceava, precum şi al instituţiilor publice şi unităţilor de interes local finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau bugetul local.
Astfel, în anul 2022 a fost pus la dispoziție și vândut populației și unităților bugetare un volum de 388.000 mc, cu 186.000 mc mai mult comparativ cu anul 2021, când s-au valorificat 202.000 mc către populație (o creștere cu 92% față de 2021).
Speciile cele mai solicitate au fost foioasele, în special fagul, stocurile din acest sortiment valorificându-se imediat”, a precizat Sorin Ciobanu, șeful Direcției Silvice Suceava.
Lemnul pentru încălzire se distribuie în marea majoritate a cazurilor direct din pădure, din platformele primare sau depozite temporare, dar și din depozite permanente.
Preocuparea permanentă de a pune la dispoziția populației lemn de foc este vizibilă și din faptul că periodic sunt anunțate (prin intermediul Prefecturii Suceava) stocuri noi de masă lemnoasă disponibilă pentru achiziție.
Acum, de exemplu, Direcția Silvică Suceava are deja în stoc un volum de 40 mii mc lemn pentru încălzire, în special din speciile de rășinoase.
Lemn de foc de la 150 de lei metrul cub
Pe lângă eforturile de dublare a cantităților de lemn de foc pus la dispoziție populației de către silvicultorii suceveni, trebuie remarcat și faptul că la Suceava sunt cele mai mici tarife din țară.
Astfel, lemnul de foc de esență tare (fag, gorun, stejar, frasin, carpen etc.) se vinde de către Direcția Silvică Suceava cu 250 lei metrul cub (inclusiv TVA) la drumul auto sau cu 280 de lei metrul cub de la depozit.
Lemnul de foc de rășinoase (brad, molid) sau cel de esență moale (tei, plop, anin, salcie) se vinde cu 150 de lei metrul cub la drumul auto sau cu 180 de lei metrul cub la depozit.
La aceste două categorii principale de lemn de foc se mai adaugă o categorie, cea a lemnului de lucru, care poate fi cumpărat și pentru a fi utilizat ca lemn de foc, doar că este mai scump.
Astfel, lemnul de lucru de rășinoase costă 260 de lei metrul cub la drumul auto și 285 lei mc la depozit, cel de fag 290 de lei/mc la drumul auto și 320 lei/mc la depozit.
Depozite permanente pentru lemn de foc sunt amenajate la Crucea, Dorna Candrenilor și Vama, iar temporare sunt și la alte ocoale ale Direcției Silvice Suceava, care are în plan o strategie de realizare a mai multor depozite, pentru a facilita accesul populației la această resursă.
Direcția Silvică Suceava – principalul, dar nu singurul furnizor de lemn de foc
Chiar dacă majoritatea celor care își doresc să cumpere lemn de foc se gândesc prima dată la Direcția Silvică, trebuie spus că deși este principalul furnizor, nu este singurul, aproape jumătate din pădurile județului Suceava fiind în proprietatea și administrarea altor entități, care valorifică de asemenea această resursă naturală, regenerabilă.
„Direcția Silvică Suceava valorifică lemn pentru încălzire din pădurile proprietate publică a statului, dar la nivelul județului populația se aprovizionează și de la ocoalele silvice private care administrează suprafețe însemnate de pădure. De asemenea, există numeroși operatorii economici care exploatează lemn pe picior și pun la vânzare lemn pentru foc. Primăriile care dețin pădure valorifică de asemenea lemn de foc. Proprietarii privați care dețin suprafețe de pădure sau au terenuri cu vegetație forestieră se aprovizionează cu lemnul necesar din aceste suprafețe”, a explicat directorul instituției care administrează 338.000 ha de pădure, din care aproape 273.000 de ha sunt pădurile statului în județul Suceava, restul fiind administrate pe bază de contract, dar aparțin unor unități administrativ-teritoriale (primării), dar și persoane fizice și juridice.
Diferența, până la 438.000 hectare de păduri, cât are județul Suceava, se află în administrarea unor ocoale silvice private.